Evenimentul Zilei > Politica > USR reacționează după „discuția bună” dintre PNL și PSD: Cu cine merg mai departe liberalii. „Noi așteptăm telefon”
USR reacționează după „discuția bună” dintre PNL și PSD: Cu cine merg mai departe liberalii. „Noi așteptăm telefon”

USR reacționează după „discuția bună” dintre PNL și PSD: Cu cine merg mai departe liberalii. „Noi așteptăm telefon”

USR se află în fața unui impas. Devine partidul istorie? Deși președintele PNL, Florin Cîțu, ar fi trebuit să îi contacteze pe USR-iști după primele discuții oficiale cu social-democrații, acest lucru nu a avut încă loc. De altfel, pozițiile publice ale lui Florin Cîțu și Marcel Ciolacu sugerează că PNL și PSD ar putea să formeze o nouă majoritate parlamentară alături de UDMR. USR așteaptă un apel telefonic. Deși anterior a mers pe ideea unui guvern minoritar, partidul tânjește după fosta coaliției de guvernare. 

Este timpul ca PNL să aleagă cu cine merge mai departe, s-a exprimat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, după declarațiile publice ale lui Florin Cîțu și Marcel Ciolacu.

USR așteaptă apelul lui Florin Cîțu. „Dorim refacerea coaliției”

„Au găsit multe lucruri care să îi unească, asta am auzit. Rămăsese ieri că PNL ne sună după discuția cu PSD să stabilim cum facem în continuare. Mingea acum este la PNL și Klaus Iohannis. Au de ales între USR si PSD. Trebuie să decidă dacă merg cu stânga sau cu dreapta. Noi suntem aici, așteptăm telefon, dorim refacerea coaliției”, a declarat Ionuț Moșteanu, joi seară, în cadrul unei intervenții la Antena 3.

La finalul primelor discuții pe care delegațiile PNL și PSD le-au avut pentru formarea unei viitoare coaliții de guvernare, liderii celor două formațiuni politice, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, s-au declarat mulțumiți de felul în care au decurs lucrurile. Președintele liberalilor a precizat că discuția a fost „bună”, iar social-democrații au ieșit zâmbind de la prima rundă a negocierilor.

PNL a găsit „multe lucruri” care pot să îl unească cu PSD

„Am avut o discuţie cu reprezentanţii PSD despre situaţia în care se află astăzi România, despre soluţii în general. A fost o primă discuţie bună în care s-au discutat proiecte, obiective şi am încercat să găsim soluţii la această criză politică.

Eu cred că în această seară am găsit multe lucruri care pot să ne unească – de exemplu, situaţia de astăzi din România (…) Avem o criză în sănătate, în energie şi pentru acestea avem nevoie de un guvern, de o guvernare stabilă. Dacă reuşim împreună cu cei de la PSD să facem acest lucru, este ok (…) Acest lucru înseamnă că trebuie să venim cu o soluţie pentru România şi vom vedea care este acea majoritate. Nu s-a discutat despre portofolii şi ministere, s-a discutat foarte mult despre proiecte şi despre obiective”, a declarat, joi seară, Florin Cîțu.

Liberalii și social-democrații se află pe un „drum corect”

În altă ordine de idei, președintele PSD s-a arătat și el mulțumit de primele discuții cu liberalii. Marcel Ciolacu a precizat că politicienii României se află pe „drumul corect” pentru formarea unei majorități parlamentare.

„Am avut o primă întâlnire cu colegii de la PNL. De la început, atât eu, cât şi colegii mei, am cerut să fie o întâlnire serioasă, aplicată pe nevoile românilor. Nu am avut discuţii în ceea ce priveşte funcţiile din Guvernul României.

Credem că prioritatea numărul unu este stabilizarea României pe care au adus-o prin această guvernare de dreapta. Printr-un efort comun şi printr-un program de guvernare coerent, să încercăm să ajungem într-un ritm aşteptat de români. Eu cred că suntem pe un drum corect şi dacă vom fi şi cinstiţi, şi patrioţi, acesta e drumul către formarea unei majorităţi”, a declarat Marcel Ciolacu.