Preşedintele liberal a cerut partidelor politice să susţină revizuirea Constituţiei, în urma validării referendumului, afirmînd că momentul cel mai bun pentru organizarea referendumului de revizuire îl reprezintă alegerile prezidenţiale, odată cu turul I sau turul II.

„Este esenţial ca pentru toate partidele politice din România să devină o prioritate revizuirea Constituţiei în conformitate cu voinţa exprimată de cetăţenii români la referendum. Din acest motiv am cerut şi partidelor de guvernământ să renunţe la boicotul direct sau indirect pe care l-au practicat la referendum şi pe care l-au practicat chiar şi după ce referendumul a fost validat. Să facă bine să susţină proiectul de revizuire a Constituţiei pentru că asta a fost voinţa cetăţenilor", a declarat Orban.

„Odată cu validarea referendumului de către Curtea Constituţională, intrăm în linie dreaptă în procesul de revizuire a Constituţiei (…) Cerem ca referendumul de revizuire a Constituţiei să se desfăşoare odată cu alegerile prezidenţiale, fie odată cu primul tur, fie cel târziu odată cu al doilea tur", a mai spus liderul PNL. Orban a precizat că proiectul liberalilor de revizuire a Constituţiei va fi depus luni la Parlament.

 

De asemenea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat Guvernul că „pregăteşte'' un „atentat'' împotriva culturii naţionale, prin reducerea bugetelor, el somând Guvernul să găsească resursele financiare pentru a asigura funcţionarea normală a instituţiilor de cultură care sunt finanţate din buget.

„Dezastrul bugetar pe care l-am anticipat se vede din ce în ce mai evident în incapacitatea Guvernului de a face faţă cheltuielilor nesăbuite pe care le-a declanşat. Cum încearcă să rezolve această criză bugetară? Lovind cultura românească. Punând în pericol funcţionarea instituţiilor culturale din România, instituţii culturale a căror importanţă este fundamentală pentru viaţa românilor. La ora actuală sunt puse în pericol teatre din România, filarmonicile, muzeele, sunt puse în pericol practic toate instituţiile culturale", a mai afirmat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a spus că în ultimii doi ani şi jumătate cultura a fost subfinanţată, „dar ceea ce se întâmplă în acest an este de neacceptat".

„Reprezintă un atentat la cultura naţională. Economia nu poţi să o faci lăsând fără resurse financiare instituţii fundamentale (…) Situaţia este dramatică şi somăm Guvernul României să găsească resursele financiare pentru a asigura funcţionarea normală a instituţiilor de cultură care sunt finanţate din buget (…) Pot să renunţe la toate celelalte cheltuieli nesăbuite pe care le-au provocat prin tot felul de acte normative stupide, fără nicio noimă, prin care au creat privilegii, prin care au operat discriminări între diferitele categorii de angajaţi din sectorul public", a conchis liderul PNL.