Evenimentul Zilei > International > Jurnalistul rus condamnat pentru trădare, apărat de foștii săi colegi
Jurnalistul rus condamnat pentru trădare, apărat de foștii săi colegi

Jurnalistul rus condamnat pentru trădare, apărat de foștii săi colegi

Reporterii acreditați la Kremlin au înregistrat luni o adresă video prin care au venit în sprijinul unui coleg care a fost inculpat luni sub acuzația de trădare. Acesta ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Ivan Safronov, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat săptămâna trecută, la două luni după ce a renunțat la cariera de jurnalist și a devenit consilierul media al șefului agenției spațiale ruse.

Într-un videoclip publicat luni pe rețelele de socializare, reporterii de la Kremlin, atât din mass-media de stat, cât și din cea independentă, l-au catalogat pe Safronov ca fiind un jurnalist profesionist și au pus sub semnul întrebării acuzațiile de trădare.

Jurnaliștii cotidianului guvernamental Rossiiskaya Gazeta, agenției de presă de stat TASS și cei de la tabloidul pro-Kremlin Moskovsky Komsomolets au cerut ca anchetatorii să furnizeze dovezi împotriva lui Safronov.

Reporterii din cadrul televiziunii independente Dozhd care sprijină partidele de opoziție, site-ul de știri independent RBC și publicația de business Vedomosti, la care Safronov a lucrat cu un an înainte de a retrage din presă, au reiterat apelurile colegilor lor de a avea parte de un proces deschis.

Safronov a colaborat ocazional cu jurnalistul Andrei Kolesnikov, care lucra la cotidianul de business de stat Kommersant.

Membrii echipei sale de avocați spun că Safronov este suspectat că ar fi cooperat cu serviciile de informații cehe din 2012. Anchetatorii Serviciului Federal de Securitate (FSB) consideră că serviciile de informații cehe acționează sub îndrumarea Statelor Unite.

Colegii și observatorii au făcut legătura între detenția lui Safronov și raportajul său cu privire la problemele de apărare ale Rusiei și i-au criticat pe anchetatori pentru că nu au prezentat probe împotriva acestuia.

Între timp, poliția a reținut cel puțin 10 jurnaliști care au protestat față de inculparea lui Safronov în fața renumitei închisori Lefortovo din Moscova, unde este arestat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: