Între timp, aparent departe de tumultul vieţii politice din Bucureşti, Victor Ponta se laudă de la New York cu relaţiile bune pe care le are cu autorităţile americane şi promite independenţa energetică a ţării noastre. Mai aproape de noi, pe malurile Dâmboviţei, liderii ACL se agită la perspectiva că Iohannis va fi găsit incompatibil de ICCJ, fiind îngrijoraţi de efectele acestui subiect în ceea ce priveşte mobilizarea activului şi votanţilor ACL.

Tăriceanu şi Kelemen Hunor îşi lansează astăzi candidaturile. Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, îşi va lansa astăzi, la Palatul Parlamentului, candidatura pentru alegerile din luna noiembrie. În cadrul evenimentului, Tăriceanu va prezenta proiectul prezidenţial intitulat „România – a şaptea putere a Europei“. Tot astăzi, la Miercurea Ciuc, este programată lansarea campaniei electorale a candidatului UDMR la preşedinţie, Kelemen Hunor.

Klaus Iohannis pozează în pacificator, dar îl provoacă pe Ponta – se lansează, la fel de megalomanic, din faţa Guvernului! Peste 50.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe sâmbătă la evenimentul de lansare a candidaturii lui Iohannis la alegerile prezidenţiale. Cel puţin acesta este numărul de oameni promis de Vasile Blaga, susţinătorii candidatului ACL urmând să fie mobilizaţi şi trimişi spre Bucureşti de către baronii PNL şi PDL din teritoriu. Ţinând cont de vremea de afară, dar şi de locaţia evenimentului – Piaţa Victoriei – bucureştenii se pot astepta ca şi mâine să se lovească de un trafic blocat de autocarele mobilizate din toată ţara în sprijinirea lui Iohannis.

Cu toate că, în discursul public, Iohannis nu doreşte să pară un actor politic beligerant, lansarea megalomanică a acestuia este în realitate o provocare la adresa lui Victor Ponta. Candidatul ACL pregăteşte, alături de lideri ai PNL şi PDL, atacuri la adresa guvernării Ponta chiar din faţa Palatului Victoria. Zecile de mii de ACL sunt aşteptaţi să îi ofere lui Iohannis o lansare la fel de megalomanică precum cea  alui Ponta, pentru ca cele două partide să dea semnalul că sunt la fel de capabile să mobilizeze, împreună, la fel de mulţi oameni ca PSD-ul.

Pe de altă parte, semnalele primite de Iohannis chiar din propria tabără nu sunt deloc îmbucurătoare. Mai mulţi lideri liberali sunt îngrijorați de solicitarea ANI, care a cerut judecarea cu celeritate a dosarului de incompatibilitate a primarului din Sibiu, și pun presiune pe Agenție prin declaraţiile publice. Riscul iminent al întregului scandal ţine, în opinia unor surse din PNL, în posibila demobilizare a activului de partid, în primă instanță, dar și a electoratului, în ziua alegerilor.

Elena Udrea a ales o lansare originală pentru Cotroceni – un marş anti-Ponta. Tocmai pentru a contrasta cu lansările principalilor săi contracandidaţi, care au strâns sau se anunţă să adune zeci de mii de susţinători, Elena Udrea a ales o modalitate originală de a porni în cursa pentru Cotroceni. Preşedinta PMP a anunţat că va organiza duminică  un marş împotriva „proastei guvernări”.

„Facem un mod neconvenţional de lansare, cu banii pe care i-am fi cheltuit la Sala Palatului am cumărat ghiozdane şi abecedare pe care le dăm în toată ţara, iar duminică vom face un marş împotriva proastei guvernări şi pentru locuri de muncă. Îl organizăm de la Sala Palatului spre Guvern”, a declarat Elena Udrea.

Victor Ponta promite, din SUA, independenţa energetică a României. Aflat de câteva zile bune în SUA, Victor Ponta a pozat în candidatul dezinteresat de subiectele aprinse de pe malurile Dâmboviţei, încercând să ocupe spaţiul public prin teme „prezidenţiale” de tipul securităţii regionale sau energetice. Acesta a declarat că va încerca să îi convingă pe reprezentanţii celor mai mari companii energetice din SUA să investească în România. Premierul urmează să aibă, în acest sens, o serie de întâlniri în cursul zilei de astăzi.

Ieri, Ponta a punctat într-un discurs din plenul Adunării Generale a ONU că România respinge orice formă externă de presiune asupra unor state din Europa de Est, dar şi că va sprijini parcursul european al Rep. Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Ponta a subliniat că „Statele Unite doresc stabilitate şi predictibilitate în relaţia cu România. Au lucrat cu mine ca prim-ministru doi ani şi jumătate foarte bine şi ştiu acest lucru".