Evenimentul Zilei > International > Judecătorul răpit a fost scos din țară într-un colet diplomatic. Ucraina nu iartă pe nimeni
Judecătorul răpit a fost scos din țară într-un colet diplomatic. Ucraina nu iartă pe nimeni

Judecătorul răpit a fost scos din țară într-un colet diplomatic. Ucraina nu iartă pe nimeni

Răpirea judecătorului Nicolae Ceaus a scos la iveală o operațiune pusă la cale, cel mai probabil de serviciile secrete din Ucraina.

Judecătorul Ceauș se afla în centrul Chișinăului, de unde a fost răpit de trei bărbați, cel mai probabil ofițeri ai serviciilor secrete ucrainiene. Ulterior acesta ar fi fost ascuns într-un valiză diplomatică, aflat la bordul unui autoturism de teren Toyota RAV4, cu numere diplomatice ucrainiene.

Presa din Republica Moldova susține că mașina ar fi trecut punctul de frontieră dintre Ucraina și Republica Moldova de la Otaci, după ce în prealabil a stat parcată mai multe ore. În acest sens a fost publicată și o fotografie.

„La volanul automobilului se afla Eduard S., însoțit de Iurii K.. Tot prin același punct de trecere a frontierei au intrat în Ucraina și alți patru cetățeni ucraineni, care se presupune că ar fi fost implicați în răpirea lui Ceaus. Printre aceștea este și Olecsandr K., ex-adjunctul Direcției Urmărire Penală din Lvov, Ucraina. Acum acesta ar fi avut relații cu lumea criminală din țara vecină. Alte patru persoane din grupul respectiv sunt: Eduard S., Roman K., Mihailo B., Oleh S., Olexandr K.. Majoritatea dintre ei sunt sportivi”, menționează sursa citată, mai exact canalul de telegram Index.

Autoritățile moldovene au negat informația. Raisa Novițchi, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră din Republica Moldova a precizat că informația nu este una credibilă.

„Nu am așa informație. Interesantă presupunere, deși nu este credibilă. Nu poți trece frontiera când toți te caută”, a declarat Novițchi.

A cerut azil politic în Republica Moldova

Judecătorul Ceaus a cerut azil politic în Republica Moldova, cazul fiind judecat la Curtea Supremă, care a respins cererea. Avocatul lui Ceaus este Iulian Bălan. care a stat de vorbă cu jurnaliștii și a confirmat faptul că judecătorul a fost răpit.

„Azi 3 aprilie 2021, din centrul Chişinăului a fost răpit clientul meu, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanţele judecătoreşti a Republicii Moldova. A fost răpit de un grup înarmat de persoane şi dus într-o direcţie necunoscută. În situaţia dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja. Toţi care cunosc careva informaţii la subiectul dat vă rog să o comunicaţi poliţiei”, a transmis avocatul.

Portalul deschide.md a relatat faptul că judecătorul Ceaus este acuzat de către autorităţile din Ucraina de luare de mită, el ascunzându-se în Crimea, iar mai apoi în Republica Moldova.