Evenimentul Zilei > International > În prima zi de mandat, Biden a lansat o amplă strategie anti-pandemie! Care sunt primele decizii
În prima zi de mandat, Biden a lansat o amplă strategie anti-pandemie! Care sunt primele decizii

În prima zi de mandat, Biden a lansat o amplă strategie anti-pandemie! Care sunt primele decizii

După o luptă ineficientă și nu prea convingătoare cu pandemia a lui Donald Trump, noul președinte ales a anunțat o strategie de anvergură chiar din prima zi a mandatului său.

Strategie anti-pandemie de forță a lui Joe Biden! Încă din prima zi de mandat, președintele ales Joe Biden s-a arătat preocupat de un răspuns federal coordonat împotriva pandemiei. Prioritățile sale declarate sunt: accelerarea vaccinării, creșterea testării, redeschiderea școlilor și gestionarea inegalităților sociale provocate de pandemie.

Casa Albă: America merită un răspuns la pandemie care să nu fie generat de politică

Donald Trump a negat deseori severitatea crizei sanitare. El a lăsat statele să se lupte mai mult individual cu pandemia. Astfel s-a creat o panoramă pestriță a politicilor anti-pandemie pe teritoriul SUA, țara cea mai afectată din lume. “Putem și trebuie să învingem COVID-19. America merită un răspuns la pandemie care să fie generat de știință, date și sănătatea publică, nu de politică”, se arată într-un comunicat care precizează strategia noului lider al Casei Albe în lupta cu pandemia.

Strategie anti-pandemie de forță! Biden și cele 10 porunci în lupta SUA cu pandemia

Noul coronavirus a aruncat o umbră asupra inaugurării mandatului lui Biden, miercuri. Mulțimea de oameni care ar fi vrut să asiste la ceremonie a stat deoparte de frica infectării. Joi seară, președintele a semnat o serie de 10 ordine executive destinate controlului pandemiei. Acestea se referă la purtarea măștii în aeroporturi și în anumite mijloace de transport public, inclusiv trenuri, avioane și autobuze intercity, au anunțat oficialii Casei Albe.

Strategia lui Biden vizează extinderea producției de vaccinuri COVID-19, dar și creșterea resurselor în vederea achiziționării de vaccinuri. În acest sens se va acorda credit total autorităților contractante, prin Defense Production Act. Administrația Tump a invocat această lege, însă nu a folosit-o niciodată pentru testare sau producție de vaccin.

De asemenea, Biden va solicita Administrației Federale de Management de Urgență (FEMA) să returneze integral statelor federale costurile asociate cu eforturile Gărzii Naționale de a controla pandemia. Măsura va include și returnarea completă, din Fondul special de dezastre al FEMA, a costurilor de redeschidere a școlilor. Președintele a mai propus un pachet de 1,9 miliarde de dolari ca ajutor pentru șomeri și gospodăriile afectate de pandemie.

O strategie anti-pandemie abilă!  100 milioane de doze de vaccin în primele 100 de zile de mandat

Cele 10 ordine executive stabilesc un cadru legal care să accelereze rata testării sau soluții pentru reaprovizionarea stocurilor. De asemenea, vizează stabilirea unor protocoale pentru călătorii internaționale și alocarea de resurse către comunitățile minoritare afectate de criză.

Președintele  s-a angajat să furnizeze 100 de milioane de doze de vaccin în timpul primelor lui 100 de zile de mandat. Planul său vizează creșterea vaccinărilor prin extinderea criteriilor de eligibilitate pentru cadre didactice și vânzători.

De asemenea, noul lider de la Casa Albă va emite o directivă care anunță intenția SUA de a se alătura mecanismului COVAX, a declarat joi consilierul său, Anthony Fauci.  Covax, platforma de partajare a vaccinului Covid-19 concepută pentru a asigura un acces echitabil la vaccin, își propune să livreze, în 2021, 1,8 miliarde de doze țărilor mai sărace. Totodată, Statele Unite vor rămâne în continuare membre ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Statele Unite se alătură din nou OMS

În iulie 2020, Donald Trump a notificat oficial OMS despre retragerea SUA din acest organism, în ciuda criticilor la scară largă. Biden a anulat printr-o scrisoare această decizie, chiar în prima sa zi de mandat. „OMS joacă un rol crucial în lupta mondială împotriva pandemiei COVID-19, precum și a nenumăratelor amenințări la adresa sănătății globale”, a scris Biden în scrisoarea sa.

La rândul său, Anthony Fauci a declarat pentru ABC News că revenirea în cadrul OMS este o etapă esențială în prevenirea unui nou val pandemic. “Când te confrunți cu o pandemie globală, este nevoie de connectare internațională”.

Sursa: Reuters