Evenimentul ZileiInternationalJoe Biden a spus răspicat! NATO și SUA nu vor trimite trupe în Ucraina

Joe Biden a spus răspicat! NATO și SUA nu vor trimite trupe în Ucraina

Joe Biden a spus răspicat! NATO și SUA nu vor trimite trupe în Ucraina
Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat marți, 25 ianuarie, că nici SUA, nici NATO nu vor trimite trupe militare în Ucraina, în cazul în care țara va fi supusă unei invazii militare din partea Rusiei. Dacă președintele rus va decide să declanșeze un război în regiune, va avea de suportat sancțiuni care îl vizează personal.

Șeful de la Casa Albă a transmis, în urma insistențelor jurnaliștilor americani, că nu are „nicio intenție” de a trimite trupe militare ale SUA în Ucraina. Nici NATO nu va recurge la un astfel de demers, a spus Joe Biden. Ucraina nu face parte din alianța internațională cu pricina, iar președintele rus a cerut americanilor să ofere asigurări că blocul nu se va extinde.

SUA și NATO nu vor trimite soldați în Ucraina

„Nu avem nicio intenţie să desfăşurăm forţe americane sau NATO în Ucraina”, a declarat șeful de la Casa Albă, Joe Biden, marți, într-o intervenție difuzată de televiziunile internaționale.

Tot marți, președintele american a recunoscut că Ucraina se află într-o situație „profund incertă”, în contextul în care trupele militare rusești se adună la frontiera țării, dar nimeni nu știe cu certitudine dacă și când acestea ar putea invada teritoriul.

Anterior, Casa Albă a declarat că o invazie rusă este „iminentă”, iar trupele americane au fost plasate în stare de alertă maximă pentru a fi desfășurate în Europa în semn de sprijin. Americanii și europenii au pregătit sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care va decide să declanșeze un război.

Joe Biden a pregătit sancțiuni împotriva lui Putin

Dar chiar și în timp ce tensiunile cresc, Biden a recunoscut că procesul decizional opac al unui singur om va determina modul în care se vor desfășura evenimentele. Surprins într-o scurtă ieșire la Washington, în timp ce mânca înghețată și se plimba printr-un magazin local, președintele SUA a spus jurnaliștilor că „nici măcar nu crede că oamenii lui Putin știu cu certitudine ce va face (președintele rus – n.r.)”.

Joe Biden a spus la acea vreme că ar fi dispus să aplice el însuși sancțiuni împotriva lui Putin, un pas pe care președinții anteriori l-au evitat. Marți, șeful de la Casa Albă a spus că a pregătit sancțiuni care îl vizează „personal” pe Putin.

El a precizat că ar putea să trimită trupe americane în Europa de Est pentru a demonstra angajamentul american față de aliații săi din NATO. „S-ar putea să mut unele dintre aceste trupe pe termen scurt, doar pentru că este nevoie de timp. Și, din nou, nu este o provocare”, a spus Joe Biden jurnaliștilor, potrivit CNN.


Accesează: