NATO este pregătit să trimită echipament militar în Europa de Est. Franța va trimite trupe în Bulgaria

NATO este pregătit să trimită echipament militar în Europa de Est. Franța va trimite trupe în BulgariaSursa: Kirill Makarov | Dreamstime.com

NATO a declarat că are în așteptare forțe suplimentare și va trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est, deoarece Irlanda a avertizat că noile jocuri de război în largul coastelor sale nu sunt binevenite, având în vedere tensiunile legate de intenția de a ataca Ucraina.

NATO va apăra toți aliații

Organizația militară condusă de SUA a declarat că își consolidează prezența în zona Mării Baltice. Danemarca trimite o fregată și desfășoară avioane de război F-16 în Lituania; Spania va trimite și nave de război și ar putea trimite avioane de luptă în Bulgaria; iar Franţa este gata să trimită trupe în Bulgaria.

Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că NATO „va lua toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți aliații”. El a spus: „Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective” Anunțul a venit în timp ce miniștrii de externe ai Uniunii Europene au încercat să ofere o nouă hotărâre în sprijinul Ucrainei și să documenteze preocupările legate de divizări cu privire la cea mai bună modalitate de a face față oricărei agresiuni ruse.

Întrebat dacă UE va urma o mișcare a SUA și va ordona familiilor personalului ambasadei europene din Ucraina să plece, Josep Borrell a spus: „Nu vom face același lucru”. El a spus că este dornic să audă de la secretarul de stat Antony Blinken despre această decizie. Marea Britanie a anunțat luni că retrage unii diplomați și persoane aflate în întreținere de la ambasada sa de la Kiev. Ministerul de Externe a spus că mișcarea a fost „ca răspuns la amenințarea tot mai mare venită din partea Rusiei”.

Estonia, Letonia și Lituania intenționează să ajute

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat că decizia SUA este „un pas prematur” și un semn de „prudență excesivă”. El a spus că Rusia seamănă panică printre ucraineni și străini pentru a destabiliza Ucraina. Germania monitorizează evoluțiile, dar ministrul german de externe Annalena Baerbock a subliniat că „nu trebuie să contribuim la tulburarea situației; trebuie să continuăm să sprijinim guvernul ucrainean și mai ales să menținem stabilitatea țării.”

În weekend, unele dintre țările membre cele mai apropiate de Rusia - Estonia, Letonia și Lituania - au confirmat că intenționează să trimită în Ucraina rachete antitanc și antiaeriene produse din SUA, o mișcare susținută de Statele Unite. Dar au fost ridicate întrebări cu privire la cât de unită este Uniunea Europeană. Diverse interese politice, de afaceri și energetice au împărțit de mult blocul celor 27 de țări în abordarea sa față de Moscova. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE provin din Rusia, o mare parte prin conducte din Ucraina.

Sâmbătă, șeful marinei germane, viceamiralul Kay-Achim Schoenbach, a demisionat după ce a fost atacat pentru că a spus că Ucraina nu va recâștiga Peninsula Crimeea și pentru că a sugerat că Putin merită „respect”. Premierul ungar Viktor Orban plănuiește să se întâlnească cu Putin săptămâna viitoare pentru a discuta despre un proiect susținut de Rusia de extindere a unei centrale nucleare ungare, potrivit Yahoo News.

Ne puteți urmări și pe Google News