Evenimentul Zilei > Politica > Nicolae Ciucă face ravagii. Lovitură pentru Klaus Iohannis. Informația a venit astăzi, 24 ianuarie
Nicolae Ciucă face ravagii. Lovitură pentru Klaus Iohannis. Informația a venit astăzi, 24 ianuarie

Nicolae Ciucă face ravagii. Lovitură pentru Klaus Iohannis. Informația a venit astăzi, 24 ianuarie

Românii nu au încredere că președintele Klaus Iohannis ar putea gestiona eficient o criză provocată de o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina.

Premierul Nicolae Ciucă se bucură de mai multă încredere în rândul românilor în contextul declanșării unui război ruso – ucrainean. Acestea sunt concluziile unei cercetări sociologice care măsoară percepția românilor cu privire la situația din estul continentului european în condițiile unui război între Rusia și Ucraina.

Un procent de 65% dintre participanții la un sondaj realizat de Avangarde se tem că un atac al Rusiei asupra Ucrainei ar putea constitui un pericol și pentru România. În aceste condiții, 43% dintre români sunt de părere că NATO ar trebui să intervină militar în ajutorul Ucrainei, în cazul unei invazii rusești.

Aceasta în condițiile în care majoritatea românilor, 56%, sunt de acord ca Franța și Statele Unite să aducă trupe în statele din estul Europei, aflate la frontiera cu Rusia. Românii susțin o astfel de decizie chiar dacă presupune că militarii vor veni și vor staționa pe teritoriul României.

Nicolae Ciucă
Sursa foto: EVZ

Românii nu au încredere în Klaus Iohannis

În acest context, sondajul de opinie măsoară și încrederea pe care o au românii în președinte și în premier, în contextul unui eventual conflict. Aproape jumătate dintre români nu au încredere în șeful statului, Klaus Iohannis, pentru gestionarea crizei provocate de o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina. Un procent de 46% dintre repondenți și-au exprimat lipsa de încredere în președinte.

Doar 33% dintre persoanele intervievate și-au exprimat încrederea că șeful statului este capabil să gestioneze corect situația în cazul invadării Ucrainei. Alți 20% consideră că nu pot aprecia, în vreme ce 1% au refuzat să răspundă la această întrebare.

În schimb, la aceeași întrebare, 40% arată că au încredere în premierul Nicolae Ciucă, fost general de carieră.

Acest sondaj al Avangarde a fost realizat în perioada 21- 23 ianuarie, pe un eșantion probabilist de 701 persoane selectate aleator simplu. Metoda de intervievare a fost de tip CATI, prin telefon. Marja de eroare este de 3,9% pentru un nivel de încredere de 95%.