Evenimentul Zilei > Actualitate > Jocurile lui Tudorel Toader. Fostul ministru al justiției, acuzat de legături controversate peste Prut
Jocurile lui Tudorel Toader. Fostul ministru al justiției, acuzat de legături controversate peste Prut

Jocurile lui Tudorel Toader. Fostul ministru al justiției, acuzat de legături controversate peste Prut

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, se confruntă cu noi acuzații. Potrivit Timpul.md, acesta ar face jocurile controversatului politician rusofil Ilan Șor.

„Fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, se implică în jocurile politice din stânga Prutului prin propunerea și asumarea realizării unei extensiuni universitare a Universității „Cuza” din Iași în municipiul Orhei față de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, reprezentantul partidului pro-rus ȘOR, condus de oligarhul Ilan Șor, fără ca această inițiativă să fi fost dezbătută în comunitatea academică sau fără să fi fost consultați alți factori decizionali de la nivel local”, scrie Timpul.md.

Gestul lui Toader vine în susținerea scorului electoral al partidului ȘOR în contextul posibilelor viitoare alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova, dar și în direcția consolidării monopolului politic al aceluiași partid la nivel local.

Liga Studenților din Iași: De ce vrea rectorul Universității Cuza să deschidă o filială în Orhei

Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă ferm aceste acțiuni de implicare politică a rectorului Toader, arată Timpul.md. Organizația îi solicită acestuia să dezbată viitorul universității în cadrul comunității academice și „să nu mai pericliteze interesele strategice românești în Basarabia”.

Deschiderea unei extensiuni universitare a Universității „A. I. Cuza” din Iași (UAIC) la Orhei (municipiu cu doar 20.000 locuitori) cu sprijinul ȘOR nu este susținută de nicio analiză și reprezintă o schimbare în politica Universității „Cuza”, având în vedere că nu s-au mai făcut eforturi serioase, umane și financiare, în direcția dezvoltării extensiunii deja existente la Chișinău (care are circa 700.000 locuitori) sau a colaborării cu Universitatea de Stat a Moldovei (USM).

Extensiunea nu ar crea noi oportunități de care pot beneficia tinerii din această regiune, accesând programe de studii universitare de licență sau master, ci dimpotrivă, i-ar priva de posibilitatea accesării acestor programe direct la Iași.

Înființarea noii extensiuni ar fi scuza perfectă pentru ca Universitatea să reducă și mai mult numărul de locuri pe care-l oferă deja studenților etnici români care doresc să-și continue studiile universitare la Iași, în contextul în care unele specializări nu au nici măcar un loc pentru studenții etnici români, încurajând un scenariu al descentralizării academice, care nu duce decât la separarea studenților și la limitarea posibilității acestora de a-și afirma identitatea națională, menționează Liga Studenților.

Partidul ȘOR i-ar fi promis lui Toader investiții financiare în viitoarea filială din Orhei

Partidul ȘOR i-ar fi promis lui Tudorel Toader investiții financiare în viitoarea filială din Orhei. ȘOR ar urmări cosmetizarea imaginii sale și crearea unei aparențe pro-europene prin asocierea cu universitatea ieșeană, mai notează publicația din Republica Moldova.

Totodată, oamenii lui Șor urmăresc obținerea facilă a unor diplome emise de către Universitatea „Cuza”, în vederea consolidării imaginii personale cu ajutorul unei instituții de învățământ românească.

ȘOR este condus de controversatul oligarh pro-rus Ilan Șor, implicat în furtul miliardului de dolari

Partidul ȘOR este condus de oligarhul pro-rus Ilan Șor, actor principal în furtul miliardului de dolari din Republica Moldova. Actualmente pe numele său a fost emis un mandat de urmărire internațională. Ilan Șor a părăsit țara după acuzațiile care i-au fost aduse de către autoritățile judiciare.

De asemenea, procurorul general Alexandr Stoianoglo a cerut ridicarea imunității pentru doi parlamentari ȘOR, acuzați de fraudă bancară și fapte de corupție, asociate cu furtul miliardului.

Formațiunea politică ȘOR este cunoscută pentru retorica moldovenistă, pro-rusă și anti-românească. Înainte de 2016, partidul era condus de mentorul lui Șor, politicianul românofob Valerii Klimenko. A participat la alegeri sub sloganul „Pentru Moldova în componența Rusiei!” cu propunerea de transformare a statului din stânga Prutului în republică în cadrul Federației Ruse.

Ilan Șor i-a amenințat cu bătaia pe Maia Sandu și Andrei Năstase

ȘOR deține monopolul puterii în raionul Orhei bazându-se pe propagandă și tactici electorale vizând segmentele vulnerabile din societate, în special bătrânii.

Ilan Șor s-a remarcat și prin atacuri verbale agresive cu incitare la ură și violență îndreptate împotriva liderilor opoziției. Cel mai notabil a fost discursul din iulie 2018. Într-o înregistrare publicată pe o rețea de socializare, i-a amenințat pe Maia Sandu și Andrei Năstase că îi va bate cu cureaua, iar pe jurnaliștii care îl critică îi va pedepsi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE