Evenimentul Zilei > International > În ce condiții se va produce retragerea NATO din Afganistan. „Obiectivul comun e clar”
În ce condiții se va produce retragerea NATO din Afganistan. „Obiectivul comun e clar”

În ce condiții se va produce retragerea NATO din Afganistan. „Obiectivul comun e clar”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că retragerea organizației din Afganistan se va face „atunci când va veni momentul”.

Jens Stoltenberg, despre retragerea NATO din Afganistan. Luni, Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, a declarat că organizația va părăsi Afganistanul atunci „când va veni momentul, fără riscul de a slăbi progresele semnificative realizate”, Acesta a subiniat că că orice posibilă retragere a trupelor se va baza pe situaţia din teren.

„Obiectivul nostru comun este clar: Afganistanul nu ar trebui să mai servească niciodată ca refugiu pentru terorişti pentru a ne ataca ţările”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă. „Niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, însă nu vom pleca decât atunci când va veni momentul”, a subliniat el, făcând apel la talibani să reduce violenţa.

„Există încă o mulţime de probleme în Afganistan. Decizia de a părăsi (ţara) va fi luată în mod colectiv, când va veni momentul. Nu vreau să afectez decizii care vor fi luate de miniştrii”, apărării din NATO, a declarat Stoltenberg în cursul unei prezentării a reuniunii.

Militanţii talibani din Afganistan trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului de pace din 2020 cu SUA, pentru a face posibilă o eventuală retragere a trupelor străine până la termenul limită, luna mai, a menţionat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg, despre retragerea NATO din Afganistan: „Talibanii trebuie să facă mai mult”

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO vor discuta la viitoarea lor reuniune dacă talibanii respectă acordul de pace, care le cere insurgenţilor să pună capăt atacurilor şi prevede retragerea trupelor străine către data de 1 mai.

„Vedem că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a-şi onora angajamentele, pentru a asigura că rup toate legăturile cu teroriştii internaţionali”, a mai punctat Stoltenberg.

NATO dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldaţi în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează şi acordă asistenţă forţele afgane. Mulţi experţi se tem că progresele realizate în cele două decenii de intervenţie străină în Afganistan se vor pierde rapid în cazul unei retrageri pripite, punând în pericol câştigurile obţinute, de la drepturile femeilor până la dezvoltărea democraţiei, scire Politico.