Relația România-NATO se întărește! Klaus Iohannis prezintă punctele discuției cu Jens Stoltenberg

Relația România-NATO se întărește! Klaus Iohannis prezintă punctele discuției cu Jens Stoltenberg

Rolul României în NATO a crescut treptat din 2004 și până în prezent. Discuția dintre președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO sunt foarte importante pentru creșterea importanței României în cadrul alianței, dar și în regiune.

 Klaus Iohannis, președintele României, a prezentat principalele puncte ale discuției purtate cu secretarul general al NATO- Jens Stoltenberg. 

 

Unul dintre punctele-cheie ale discuției a fost atenția deosebită ce trebuie acordată flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, dar și în regiunea Mării Negre.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„Am avut o discuție pe toate temele majore care preocupă structurile NATO în această perioadă. Am reconfirmat angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic, dar și de încredere. România, după cum am spus de mai multe ori, susține cu fermitate consolidarea alianței, e cea mai puternică alianță care a existat vreodată, dar ca să rămână așa e nevoie de multă muncă. Ne bazăm pe o relație transatlantică solidă, care e indispensabilă pentru securitatea și prosperitatea spațiului transatlantic. România va continua să fie furnizor de stabilitatate și securitate în regiune, va continua să își îndeplinească toate responsabilitățile asumate, dintre care, în această perioadă, cheltuielile alocate pentru apărare.” 

 

Președintele a reiterat angajamentul țării noastre de a aloca 2% din PIB sectorului apărării, precizând că o parte dintre acești bani au fost investiți în înzestrarea armatei.

 

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat contribuția armatei române la misiunile internaționale în care alianța este implicată.

 

 „Contribuim activ la apărare atât pe teritoriul propriu, cât și pe teritoriul altor state. Drept exemplu, prezența noastră în Polonia. România menține o contribuție substanțială la misiunile aliate, exemplul cel mai elocvent fiind prezența în Afganistan. Militarii noștri sunt foarte respectați. Aceste eforturi confirmă importanța solidarității, suntem deplin conștienți că aceste contribuții sunt necesare în actualul context, marcat de încălcări ale dreptului internațional și utilizarea forței militare, inclusiv în vecinătatea noastră. Obiectivul e asigurarea implementării depline a măsurilor convenite prin efort colectiv. Apărarea pe flancul estic și în regiunea Mării Negre, care ne interesează extrem de mult, trebuie să rămână o prioritate.”, afirmă președintele, conform Știripesurse.ro.