Greșeala care îți poate ruina sărbătorile de iarnă. Sunt vizați cei care locuiesc la bloc

Greșeala care îți poate ruina sărbătorile de iarnă. Sunt vizați cei care locuiesc la blocBloc. Sursă foto: Pixabay

În perioada sărbătorilor de iarnă, bucătăriile românilor sunt pline de arome și bucate alese. Majoritatea gospodinelor pregătesc mâncăruri tradiționale pentru mesele de Crăciun și de Revelion. Persoanele care stau la bloc trebuie să aibă în vedere o regulă de bază legată de traiul în acest mediu. Astfel, cei care gătesc cu ușa deschisă și nu țin cont de vecinii din celelalte apartamente riscă sancțiuni usturătoare.

Gătitul cu ușa deschisă la bloc îți poate aduce mari probleme cu vecinii

„Legea Mirosurilor” sau Legea 123/2020 a oficializată în urmă cu mai mulți ani, însă nu a fost aplicată până în prezent. Acest lucru ar urma să se întâmple la începutul anului 2025. Deși există întârzieri legate de aplicarea ei, gătitul cu ușa deschisă la apartament îți aduce mari probleme cu vecinii de pe scară.

În lipsa unei hote în bucătărie, mulți proprietari aleg să își aerisească apartamentul deschizând ușa acestuia. Mirosul de mâncare se poate răspândi pe scară, fapt care ar crea un disconfort olfactiv vecinilor.

Ce trebuie să știe proprietarii de apartamente

Pot primi amenzi atât persoanele fizice cât și cele juridice, care produc mirosuri în spațiile comune din bloc. Conform legii, încălcarea acestei reguli de către proprietari are un impact negativ asupra „sănătății populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare”.

Gătit

Gătit. Sursa foto: Pixabay

Pe lângă faptul că vor putea fi trași la răspundere în baza legii, cei care încalcă regula vor avea probleme și cu vecinii. În primă fază, președintele asociației le poate solicita să evite o astfel de practică atunci când gătesc.

Regulă pentru cei care stau la bloc

Propunerea legată de legea mirosurilor a apărut în urmă cu patru ani. Susținătorii acesteia spun că vecinii ar trebui să fie înțelegători dacă se confruntă ocazional cu astfel de situații.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca, în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.

Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători. (…)

În mod normal nu găteşte nimeni ceapă, peşte, grătar 24 de ore din 24. (…) Dacă sunt oameni care nu înţeleg, ei pot să intre sub incidenţa aceastei legi”, a afirmat Rodica Militaru, susținătoarea proiectului.