Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Se întâmplă în perioada sărbătorilor

Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Se întâmplă în perioada sărbătorilorBloc. Sursa foto: arhiva EVZ

Cei care stau la bloc riscă amenzi mari în perioada sărbătorilor de iarnă. Mulți români aruncă cu petarde şi artificii în perioada sărbătorilor de iarnă fără să se gândească la consecințe. De Crăciun și Revelion, ideal ar fi ca aceștia să utilizeze doar materiale pirotehnice încadrate în categoria F1. Materialele din celelalte categorii, F2, F3, F4, P2 şi T2 sunt, în principiu, ilegale şi pot fi manevrate doar de persoane autorizate.

Ce reguli trebuie respectate

Petardele fac parte din categoria "emiţătoarelor de zgomot" şi, în mod legal, ar putea fi utilizate doar pentru îndepărtarea unui pericol cauzat de prezenţa unui animal sălbatic precum urs, lup şi aşa mai departe.Persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, importul, comercializarea sau folosirea articolelor pirotehnice.

petarde

Petarde. Sursa foto : Arhiva EVZ

Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc

Din cauza numărului mare de accidente, amenzile s-au înăsprit. Cine aruncă o petardă riscă să primească o amendă între 200 şi 1.000 de lei. Se poate ajunge și la amenzi de 15.000 de lei, mai ales dacă la mijloc vorbim şi de posibilitatea ca persoana respectivă să şi facă trafic cu asemenea obiecte. Cei care stau la bloc riscă să fie sancționați și dacă fac gălăgie și își deranjează vecinii.

Artificii

Sursa: EVZ

Cine are dreptul să vândă articole pirotehnice

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive:

Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii. Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole, numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea inspectoratului teritorial de muncă şi a inspectoratului de poliţie judeţean şi după obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează.

Persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut (de divertisment sau alte scopuri decât divertisment).

Ne puteți urmări și pe Google News