Animale de companie, traumatizate de petarde. Cum le poți liniști

Animale de companie, traumatizate de petarde. Cum le poți liniștiPetarde. Sursa foto : Arhiva EVZ

Cățeii și felinele  și în general tot ce înseamnă animale de companie ținute în apartament pot dezvolta reacții adverse severe. Se manifestă de obicei prin tremurături, respirație accelerată. În cele mai grave cazuri se poate ajunge și la infarct.

Animale de companie sau necuvântătoarele care ne fac viața mai frumoasă suferă enorm din cauza petardelor și artificiilor. Medicii veterinari avertizează că ai noștri companioni pot dezvolta fobii, mișcări necontrolate și își pot pierde chiar și viața din cauza sunetului produs de petarde, artificii sau alte materiale pirotehnice.

Animale de companie chinuite

Animale de companie nu înseamnă doar câini și pisici. Nu mai este un secret pentru nimeni că patrupezii suferă din cauza petardelor. Perioada sărăbtorilor este asimilată cu acea perioadă din an în care dispar cele mai multe animăluțe. Dar, cele mai afectate de explozia materialelor pirotehnice sunt păsările.

Cățeii și felinele  și în general tot ce înseamnă animale de companie ținute în apartament pot dezvolta reacții adverse severe. Se manifestă de obicei prin tremurături, respirație accelerată. În cele mai grave cazuri se poate ajunge și la infarct. Auzul animalelor este mult mai fin decât al nostru și pot suferi afecțiuni ireversibile.

Nu puține au fost cazurile în care câinii și pisicile, speriați de zgomotul petardelor au sfârșit sub roțile mașinilor. De asemenea, este cunoscut faptul expunerea repetată la zgomotele induc panică și ulterior pot conduce la dezvoltarea fobiilor.

catel speriat de petarde

Sursa foto: Arhiva EvZ

Recomandările medicului veterinar

Păsările sunt și ele animale de companie chiar dacă nu sunt la fel de expresive. La fel de bine suferă și ele din cauza zgomotului, fumului și a luminii puternice. La fel ca pisicile, păsările își pierd simțul orientării și se pot accidenta în timp ce zboară haotic. Animalele bătrâne sau cele care suferă de o patologie cardiacă pot muri din cauza zgomotelor.

Cei care au în grijă animale de companie sunt sfătuiți să le crească confortul pentru a trece mai ușor peste isteria petardelor. Medicii veterinari pot prescrie medicamente cu efect calmant.

„Pentru a evita sau a diminua impactul artificiilor şi al petardelor asupra animalelor de companie vă recomandăm să poarte la gât un medalion cu numărul de telefon al proprietarului. Dacă are implantat un microcip este indicat să verificaţi, din timp, la orice cabinet/clinică veterinară valabilitatea informaţiilor (număr telefon, adresa) din Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS).

Animalelor care locuiesc în interior oferiţi-le un loc unde să se simtă în siguranţă, camere retrase, de unde nu pot evada dacă se sperie, trageţi jaluzelele sau draperiile pentru a bloca luminile în exces din exterior. Ideal este ca în perioada de maximă amplitudine, cu zgomote, animalul să fie în compania dumneavoastră, să-l distrageţi cât mai mult de la atmosfera din exterior”, a explicat medicul veterinar Ion Budișteanu.

Animalele de companie nu trebuie certate

Medicii atrag atenția asupra faptului că nu este indicat ca animalele de companie să fie pedepsite sau certate atunci când sunt speriate. De asemenea, în această perioadă plimbările de seară ar trebui evitate pe cât de mult posibil.

„Este indicat să nu certaţi sau să pedepsiţi animalele de companie când sunt speriate. Evitaţi plimbările în noaptea de Revelion şi/sau în zonele aglomerate.

La recomandarea medicului veterinar puteţi să folosiţi un aparat sau spray cu feromoni care se bazează pe dispersarea unor substanţe chimice care au rolul să liniştească animalele (mai ales pisicile). De asemenea, puteţi folosi medicamente veterinare sub diferite forme de prezentare care au un rol calmant şi anxiolitic", a mai precizat Ion Budişteanu.

Legislația în vigoare prevede amenzi și pedepse cu închisoarea până la 7 ani pentru rănirea, uciderea sau chiar crearea unui disconfort animalelor de companie. „Vorbim despre un concurs real de infracţiuni, rănirea animalelor este sancţionată de Legea privind protecţia animalelor”, a transmis şeful Biroului AESP din cadrul IPJ Buzău, comisar şef Dragoş Neagu.

Ne puteți urmări și pe Google News