Orice neatenție poate costa scump. Cât de periculoase sunt petardele. Experiment făcut de ISU Giurgiu

Orice neatenție poate costa scump. Cât de periculoase sunt petardele. Experiment făcut de ISU GiurgiuPetarde. Sursa foto : Arhiva EVZ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din Giurgiu a făcut zilele acestea un experiment pentru a le arăta oamenilor cât de periculoase pot fi petardele sau orice alte obiecte pe bază de amestecuri pirotehnice.

Aceste articole devin cu atât mai periculoase cu cât sunt folosite de copii, care nu sunt la fel de îndemânatici, iar un moment de neatenție poate crea o tragedie.

O glumă făcută între prieteni se poate transforma într-un eveniment grav și de aceea ei trebuie să știe că astfel de obiecte nu sunt potrivite pentru joacă. Urmăriți imaginile și explicați-le copiilor dumneavoastră că nu au voie să se joace cu petarde sau artificii!”, mai precizează pompierii.

Evitați să folosiți petardele

În imaginile postate de ISU Giurgiu se poate observa cum un articol vestimentar atins de o petardă ia foc în câteva secunde, iar focul se extinde cu rapiditate. Astfel de momente pot apărea dacă articolele pirotehnice sunt aruncate la întâmplare, în special în zonele extrem de aglomerate.

Autoritățile au transmis că își doresc ca în noaptea de Revelion să nu fie nevoie de intervenția pompierilor și tocmai de aceea trebuie urmate câteva sfaturi, astfel încât toată lumea să fie în siguranță.

E indicat să nu utilizați artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în spații închise sau în încăperi, cu atât mai puțin în balcoane, scări de bloc sau terase.

Este recomandat să nu aruncați artificii sau alte obiecte asemănătoare de la balcon și nici în apropierea unor persoane, clădiri, autoturisme sau copaci pentru a evita provocarea de incendii sau accidente.

ISU mai precizează să nu folosiți obiectele pirotehnice în apropierea combustibililor și să nu lăsați copiii să le folosească, fiind indicat să îi supravegheați în permanență, potrivit antena3.ro.

Când este interzisă folosirea materialelor pirotehnice

Potrivit legislației în vigoare, materialele pirotehnice sunt interzise între orele 24.00 și 6.00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale.

De asemenea, sunt interzise folosirea acestora la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste patru niveluri. Nici la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze, materialele pirotehnice nu pot fi folosite.

Dacă te afli la munte trebuie să știi că nu poți folosi materiale pirotehnice la o distanță mai mică de 500 de metri de pădure sau acolo unde există un risc crescut de alunecări de teren, pietre sau avalanșe.