Păsările au fentat sistemul creat împotriva lor. Au luat armele și și-au construit cuiburi
- Dosofteea Lainici
- 23 iulie 2023, 20:01
Păsările urbane folosesc de mult timp obiecte urbane pentru a-și face cuiburile. În ultimii ani, cercetătorii au găsit lucruri precum prezervative și țigări înșirate între bețe și mușchi. Totuși, recent au fost surprinși să constate că păsările au început să folosească un alt obiect pentru a-și face cuiburile - țepușe anti-păsări, care ar trebui să descurajeze păsările să se cocoațe pe clădiri.
Chiar am crezut că le-am văzut pe toate”, a remarcat Kees Moeliker, directorul Muzeului de Istorie Naturală din Rotterdam și unul dintre autorii unui nou studiu despre cuiburile de păsări cu țepi anti-pasăre. „Nu mă așteptam la așa ceva. Aceste țepușe anti-pasăre sunt menite să descurajeze păsările, ar trebui să le sperie, dar, dimpotrivă, păsările pur și simplu le folosesc”.
Potrivit The New York Times, această tendință de construire a cuiburilor a fost observată pentru prima dată de Auke-Florian Hiemstra, un biolog care studiază modul în care animalele folosesc materialele umane. În iulie 2021, Hiemstra a observat în Anvers, Belgia, un cuib de pasăre călăuză eurasiatică împânzit cu sute de țepi anti-păsări.
„Îl descriem, de asemenea, în lucrare ca fiind cel mai mare cuib pe care l-am găsit, un cuib care includea mai mult de 1.500 de țepi urâți, metalici, anti-pasăre”, a declarat Hiemstra pentru NPR. „1.500 - deci este ca un buncăr pentru păsări”.
Cum s-au învățat păsările să-și construiască noile cuiburi
După cum a explicat Hiemstra pentru NPR, păsările construiesc un „cuib cu acoperiș”. De obicei, ele adună spinii pentru acoperișul cuibului, pentru a se feri de prădători. Cu toate acestea, păsările din Antwerp au apelat în schimb la țepi anti-păsări, pe care se pare că i-au smuls din partea laterală a unei clădiri din apropiere. Cuișoarele sunt întoarse spre exterior, în timp ce interiorul cuibului este moale și cald pentru pui.
„Și asta este, cred, o nebunie”, a declarat Hiemstra pentru NPR. „Folosesc țepușele pentru păsări în același mod în care au fost concepute pentru a fi folosite, și anume pentru a îndepărta alte păsări... Și cred că este pur și simplu perfect”.
Când cercetătorul a început să caute și alte exemple, le-a găsit. Au fost documentate atât păsări mici, cât și ciori, păsări inteligente care fac parte din familia corvidelor, care folosesc țepi anti-pasăre pentru a-și construi cuiburile în Rotterdam, Glasgow și orașul olandez Enschede.
Deși este o noutate faptul că păsările folosesc țepi anti-pasăre pentru a-și construi cuiburile, nu este prima dată când cercetătorii au documentat păsări care folosesc obiecte urbane pentru a-și construi cuiburi. După cum relatează The Guardian, un muzeu din Africa de Sud a găsit în 1933 un cuib de ciori care folosea materiale precum cupru, fier galvanizat și sârmă ghimpată. În ultimii ani, Hiemstra a găsit cuiburi de păsări cu ștergătoare de parbriz, ochelari de soare, garoafe de plastic și pungi folosite pentru cocaină.
Înaripatele folosesc tot ce prind
„Aproape orice poate deveni parte a unui cuib de pasăre”, a declarat Hiemstra pentru The New York Times. După cum notează The New York Times, nu se cunosc consecințele folosirii de către păsări a țepușelor anti-pasăre. Alte obiecte urbane, precum țigările, s-au dovedit a fi o sabie cu două tăișuri pentru păsări. Substanțele chimice din țigări le pot proteja de paraziți, dar pot fi, de asemenea, toxice. De asemenea, țepușele strălucitoare anti-pasăre ar putea sfârși prin a atrage parteneri sau prin a atrage prădători.
Hiemstra și ceilalți cercetători sunt în mare parte mulțumiți să vadă că păsările s-au adaptat atât de bine la mediile lor urbane. „Nu ar trebui să descurajăm păsările, ar trebui să îmbrățișăm păsările și să trăim împreună cu ele”, a declarat Moeliker. „Aceste păsări sunt foarte inteligente și găsesc întotdeauna modalități de a face față vieții urbane dure. Sunt foarte înțelegător”.
Hiemstra l-a secondat, spunând pentru NPR: „Fenomenul cuiburilor reflectă cu adevărat modul în care animalele se adaptează acum la viața noastră urbană din orașe... Cred că este magnific să vezi aceste păsări rebele luptând cu adevărat”.