Evenimentul Zilei > Justitie > Procesul dintre Adrian Năstase și Președinție a fost suspendat. Fostul premier a contestat retragerea decorației Steaua României
Procesul dintre Adrian Năstase și Președinție a fost suspendat. Fostul premier a contestat retragerea decorației Steaua României

Procesul dintre Adrian Năstase și Președinție a fost suspendat. Fostul premier a contestat retragerea decorației Steaua României

Procesul în care fostul premier Adrian Năstase a contestat decretul prin care i-a fost retrasă decorația Steaua României în grad de Mare Cruce a fost suspendat de Curtea de Apel București.

Procesul în care fostul premier Adrian Năstase a contestat retragerea decorației Steaua României a fost suspendat. Decizia a fost luată de Curtea de Apel București.

Adrian Năstase a dat în judecată Administrația Prezidențială pentru că i-a fost retrasă decorația „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Instanța Curții de Apel a dispus suspendarea procesului până la soluționarea unor excepții de neconstituționalitate invocate în dosar.

„ În baza art. 413 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă, suspendă judecarea cauzei formulată de reclamantul Adrian Năstase până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate. Cu recurs pe toată durata suspendării. Pronunţată azi, 03 februarie 2021, în condiţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în minuta ședinței publicată pe portalul instanțelor.

Adrian Năstase a contestat retragerea decorației Steaua României

Conform justnews.ro, Curtea Constituţională a fost sesizată cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 17 lit. a din OUG 11/1998 și ale prevederilor art. 52 lit. a Legea 29/2000, în raport de dispozițiile art. 1 alin. 3 și 5, art. 16 alin.1 și 2, art. 21şi art. 52 din Constituţie, corelate cu art. 1 alin. 3 și 5 din Constituție.

OUG 11/1998 reinstituie Ordinul Național Steaua României, iar articolul 17 stabilește în ce condiții se poate pierde calitatea de membru:

„Calitatea de membru al Ordinului naţional Steaua României se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. b) pentru fapte incompatibile cu calitatea de membru al ordinului, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului”.

Legea nr. 29/2000 privește sistemul național de decorații al României. La articolul 52 stabilește, de asemenea în ce condiții poate fi pierdută calitatea de membru al unui ordin. În cazul de față, litera a) se referă la condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate.

Retragerea decorațiilor pentru persoanele condamnate

În decembrie 2019, președintele Klaus Iohannis retras decorațiile primite de mai multe persoane care au suferit condamnări penale. Între acestea se numără Adrian Năstase, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Mircia Muntean și Ionel Manțog.

Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, îi fusese acordat lui Adrian Năstase de către președintele Ion Iliescu în 2002.

După decizia președintelui Iohannis, Adrian Năstase a catalogat gestul drept „meschin” și l-a contestat în instanță. Fostul premier l-a chemat în judecată pe președintele României și pe primul ministru al Guvernului României.