“Relatările din presă despre presiunile chineze asupra UE pentru a modifica un raport privind dezinformarea pe tema coronavirusului și a pandemiei zguduiau luni instituțiile europene.

Mai mulți eurodeputați au cerut să se facă lumină deplină asupra alegațiilor, printre ei și grupul Renew, care a făcut să circule între partide o scrisoare destinată șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Eurodeputatul olandez Bart Groothuis (Renew Europe, fost ALDE n.r.) a lansat această inițiativă încă de vineri, zi în care The New York Times a relatat cazul.

Ziarul american afirmă că a putut consulta o versiune inițială a raportului, înaintea publicării, ca și un mail al unui diplomat european, care scria  marți: “Chinezii sunt pe cale de a amenință cu reacții dacă iese raportul”.

În ziua respectivă, site-ul Politico a  dat publicității extrase, determinându-i pe oficialii chinezi să-i contacteze rapid pe omologii lor europeni.

Responsabili de rang înalt ai UE ar fi insistat atunci să se modifice tonul și frazele raportului înaintea publicării sale vineri de către Serviciul European pentru Acțiune externă (SEAE).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE