Evenimentul Zilei > Social > Jeff Bezos pleacă în spațiu. Miliardarul de la Amazon i-a luat-o înainte lui Elon Musk. Când e programată călătoria
Jeff Bezos pleacă în spațiu. Miliardarul de la Amazon i-a luat-o înainte lui Elon Musk. Când e programată călătoria

Jeff Bezos pleacă în spațiu. Miliardarul de la Amazon i-a luat-o înainte lui Elon Musk. Când e programată călătoria

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, al doilea cel mai bogat om din lume, va zbura în spațiu luna viitoare, pe 20 iulie. El va fi primul miliardar care va călători în spațiu, într-un zbor comercial, devansându-i pe Richard Branson și Elon Musk.

Această călătorie spațială, a anunțat miliardarul, se va desfășura la bordul rachetei pe care a dezvoltat-o compania sa, Blue Origin, care va fi lansată pe 20 iulie. Alături de Jeff Bezos, la bord se va mai afla fratele său, Mark, și încă un amator de călătorii spațiale care va fi ales în urma unei licitații.

„Încă de când aveam cinci ani, am visat să călătoresc în Spațiu. Pe 20 iulie, voi face acea călătorie cu fratele meu. Cea mai mare aventură, cu cel mai bun prieten al meu”, a scris, luni, pe Instagram, Jeff Bezos.

Aceasta va fi prima dată când o navetă dezvoltată de Blue Origin va transporta oameni în spațiu, la o altitudine mai mare de 100 de kilometri. Misiunea se va desfășura la bordul New Shepard o rachetă cu o capsulă reutilizabile care a efectuat mai multe misiuni fără echipaj.

Blue Origin face experimente din 2015

Din 2015, Blue Origin a lansat această rachetă de peste zece ori, dintr-o locație de testare situată în statul american Texas.

Odată ce va atinge altitudinea maximă, capsula – concepută pentru a transporta șase persoane – se va desprinde de rachetă și va oferi ocupanților câteva minute de zbor liber, înainte de a coborâ pe Pământ. Racheta va coboarâ pe Pământ ghidată electric, în timp ce capsula și pasagerii ei vor pluti sub o parașută care îi va aduce în siguranță la sol. Durata totală a zborului va fi de aproximativ 11 minute.

Și alți miliardari vor să-i calce pe urme

Anunțul făcut de Jeff Bezos este surprinzător deoarece compania sa nu a dovedit că poate lansa în siguranță oameni. Dacă zborul va fi un succes, Jeff Bezos va fi primul miliardar care va reuși să călătorească în spațiu. Și antreprenorul britanic Richard Branson a spus că intenționează să zboare în spațiu cu vehiculul său, Virgin Galactic, în timp ce Elon Musk, care dezvoltă SpaceX, a declarat că ar dori să „moară pe Marte”.

Dar, spre deosebire de fondatorul Amazon, Elon Musk nu s-a arătat dispus să călătorească în afara Terrei, deși SpaceX a zburat cu oamenii de trei ori.

Bezos va spera că aventura sa suborbitală cu New Shepard să fie o reușită, iar un prim zbor spațial uman cu el la bord reprezintă o acțiune îndrăzneață.