Evenimentul Zilei > Monden > Jane Fonda a anunțat că are cancer. Actrița a câștigat Oscarul de două ori
Jane Fonda a anunțat că are cancer. Actrița a câștigat Oscarul de două ori

Jane Fonda a anunțat că are cancer. Actrița a câștigat Oscarul de două ori

Jane Fonda a dezvăluit public că a fost diagnosticată cu cancer și că în prezent urmează tratament chimioterapeutic. Actrița de 84 de ani a confirmat, într-o postare pentru cei 1,9 milioane de urmăritori pe care îi are pe Instagram, că are limfom non-Hodgkin.

Jane Fonda l-a descris drept „un cancer foarte tratabil… așa că mă simt foarte norocoasă”.

Vedeta de la Hollywood a folosit postarea și în scop politic, pentru a critica starea asistenței medicale din SUA și pentru a anunța că își va continua activismul ecologist. Ea a mai scris că s-a simțit norocoasă pentru că are o asigurare de sănătate și acces la cei mai buni medici și tratamente.

„Îmi dau seama, și este dureros, că sunt privilegiată în asta. Aproape fiecare familie din America a avut de-a face cu cancerul la un moment sau altul și mult prea multe persoane nu au acces la îngrijirea medicală de calitate pe care o primesc eu, și acest lucru nu este corect”, a mai scris Jane Fonda.

Limfomul non-Hodgkin este un cancer mai puțin frecvent, care se dezvoltă în sistemul limfatic – vasta rețea de vase și glande din organism. Jane Fonda a anunțat că va urma șase luni de chimioterapie, dar că nu va lăsa ca nimic din toate acestea să interfereze cu activismul ei climatic.

Jane Fonda, câștigătoare de Oscar și activistă ecologistă

Actrița, activista și instructoarea de fitness Jane Fonda este fiica marelui actor american Henry Fonda și a unei mondene pe nume Frances Ford Seymour. Ea a și-a făcut debutul în 1960, devenind faimoasă pentru că a jucat în filme precum „Barbarella”, „Nine to Five” și „On Golden Pond”. A câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în 1971, pentru „Klute” și în 1978, pentru „Coming home”, și a mai fost de cinci ori nominalizată la premiile Academiei Americane de Film.

A câștigat și două premii Bafta, în 1978 și 1979, pentru „Julia”, respectiv „The China Syndrome”, și un Emmy, în 1984, pentru „The Dollmaker”. Cea mai recentă apariție a ei a fost în serialul de comedie Netflix „Grace and Frankie”.

Fonda este cunoscută și ca activist politic de stânga radicală, fiind și susținătoare a Partidului Democrat. În anii 1960, ea s-a opus vocal războiului din Vietnam, iar mai recent a devenit militantă ecologistă. În 2016, a petrecut Ziua Recunoștinței printre protestatarii de la Standing Rock, demonstrând împotriva construcției conductei Dakota Access Pipeline.

Așa că n-a scăpat ocazia de a folosi și boala ca pretext de atacuri politice. În postarea sa, Jane Fonda a spus că diagnosticul ei a evidențiat importanța comunității pentru ea. „Cancerul este un profesor și sunt atent la lecțiile pe care mi le oferă. Un lucru pe care mi l-a arătat deja este importanța comunității. Al creșterii importanței comunității, astfel încât să nu fim singuri. Și cancerul, împreună cu vârsta mea – aproape 85 de ani – ne învață cu siguranță importanța adaptării la noile realități”.

„Trăim cel mai important moment din istoria omenirii, deoarece ceea ce facem sau nu facem acum va determina ce fel de viitor vom avea, și nu voi permite cancerului să mă împiedice să fac tot ce pot”, a mai spus actrița, care a promis că se va implica și în alegerile de mijloc de mandat din SUA.