Descoperire revoluționară în medicină. Cum poate fi depistat cancerul, înainte de apariția simptomelor

Descoperire revoluționară în medicină. Cum poate fi depistat cancerul, înainte de apariția simptomelor

Oamenii de știință au declarat că descoperirile lor, publicate în revista Annals of Oncology, arată că testul descoperă cu exactitate cancerul înainte ca orice semne sau simptome să apară.

Diagnosticarea cancerului în primele sale etape oferă adesea cele mai bune șanse de vindecare. Pentru câteva tipuri de cancer, studiile arată că testele de screening pot salva vieți prin diagnosticarea precoce a cancerului. Pentru alte tipuri de cancer, testele de screening sunt recomandate numai persoanelor cu risc crescut, informează Mayo Clinic .

Acum pot fi disponibile teste de sânge care identifică localizarea a 50 de tipuri de cancer

În prezent, se fac teste de laborator şi teste imagistice. Testele imagistice și biopsia sunt modalitățile de a diagnostica definitiv cancerul. Acum, conform unui raport din The Guardian, un simplu test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer înainte ca orice semn clinic sau simptom al bolii să apară la o persoană este suficient un test de screening, potrivit oamenilor de știință.

Testul, care va fi lansat de NHS Anglia în toamnă, se adresează persoanelor cu risc mai mare de boală, inclusiv pacienților cu vârsta de peste 50 de ani. The Guardian raportează că acest test va fi capabil să identifice multe tipuri de boală care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi capul și gâtul, cancerul ovarian, pancreasul, esofagul și unele tipuri de cancer de sânge.

Testul, dezvoltat de compania americană Graal, caută modificări chimice în fragmente de cod genetic - ADN fără celule (ADNc) - care se scurg din tumori în sânge.

Compania Graal afirmă: „Testul Galleri este conceput pentru a detecta mai multe tipuri de cancer printr-o singură probă de sânge, căutând semnale de cancer care pot fi prezente. Dacă este detectat un semnal care poate fi cancer, Galleri este conceput pentru a identifica locația de unde poate proveni semnalul, de exemplu, pancreasul sau plămânii. Aceste informații sunt destinate să ajute furnizorii de asistență medicală să determine testul (testele) adecvat (e) pentru a confirma dacă există cancer”.

Cel mai recent studiu a dezvăluit că testul are un nivel de precizie impresionant. Oamenii de știință au analizat performanța testului la 2.823 de persoane cu boală și la 1.254 de persoane sănătoase.

Cea mai bună parte este că testul (folosind AI) ar putea identifica și țesutul de origine (TOO). Testul a identificat corect țesutul în care cancerul a fost localizat în organism în 88,7% dintre cazuri. 

Dr. Marco Gerlinger, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și medic oncolog consultant la trustul fundației Royal Marsden NHS, a declarat pentru The Guardian : „Rezultatele falsele pozitive sunt scăzute, ceea ce este important, deoarece acest lucru va evita diagnosticarea greșită. Pentru unele dintre cele mai frecvente tipuri de tumori, cum ar fi cancerul intestinal sau pulmonar, testul a identificat chiar cancerele care erau foarte mici, într-o etapă în care multe dintre ele ar putea fi vindecate.

  • Identificare corectă: 51,5% din cazuri
  • Cancerele de sânge - limfom și mielom detectate corect: 55,1%
  • Cancer detectat greșit: 0,5% din cazuri (alarmă falsă).
Dr. Eric Klein, președinte al Glickman Urological and Kidney Institute din Cleveland Clinic din SUA și primul autor al cercetării, a declarat pentru The Guardian: „Găsirea precoce a cancerului este una dintre cele mai semnificative oportunități pe care le avem. Aceste date sugerează că, dacă sunt utilizate alături de testele de screening existente, testul de detectare ar putea avea un impact profund asupra modului în care este detectat cancerul și, în cele din urmă, asupra sănătății publice.

Ne puteți urmări și pe Google News