Evenimentul ZileiActualitateAvertismentul veterinarilor: Ivermectina poate avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor

Avertismentul veterinarilor: Ivermectina poate avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor

Avertismentul veterinarilor: Ivermectina poate avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor
Ivermectina din produsele veterinare poate avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor, atrag atenția medicii veterinari.

Produsele veterinare care conțin ivermectina pot avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor.

Toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Folosirea acestora de către oameni poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătății. Este avertismenul transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.

Autoritatea a făcut precizările în condițiile apariției unor informații cu privire la folosirea produsului în tratarea infecției cu noul coronavirus.

„În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, în prezent sunt în derulare mai multe studii clinice din care să rezulte efectele ivertimectinei în tratarea COVID-19. În funcție de rezultatele acestora, se arată în comunicat, vor fi propuse pentru autorizarea medicamente de uz uman pe baza acestei substanțe.

„Vă avertizăm că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii”, notează Autoritatea.

Ivermectina poate avea consecințe pentru sănătatea oamenilor

În România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate. Autorizarea se face de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) din subordinea ANSVA.

ANSVSA atrage atenția că medicii veterinari nu au competenţe pentru a recomanda și comercializa, produse veterinare utilizabile în tratamentul oamenilor. Toate produsele autorizate de autorităţile veterinare române sau de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale. O eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman.

Produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de un medic veterinar cu drept de liberă practică. Acesta poate prescrie produsul doar după ce a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic.

Ivermectina autorizată în SUA și America de Sud

Ivermectina este un agent antiparazitar de uz veterinar. În România, acesta se găseşte doar în farmaciile veterinare și nu este autorizat pentru tratarea Covid-19. În SUA și America Latină produsul este considerat un leac miraculos anti-Covid, autorizat de FDA.

În România, ivermectina a intrat în atenția publicului după ce s-a că Mihai Budeanu, membru al trupei 3Sud Est, a fost tratat cu acest produs. Artistul ar fi primit acest tratament la recomandarea unui medic român, Ion Alexie, şeful secţiei de boli infecţioase al unui spital din Las Vegas.

Medicamentul nu este aprobat în UE pentru tratarea COVID-19.

 

 


Accesează: