Marţi, Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) a adoptat două proiecte legislative depuse de preşedintele Petro Poroşenko, prevederile lor de bază fiind conţinute şi în acordul de încetare a focului convenit cu separatiştii pe 5 septembrie., scrie Agerpres.

Primul proiect legislativ, care a stârnit şi nemulţumirea Iuliei Timoşenko, prevede acordarea unui "statut special" pentru regiunile proruse din estul Ucrainei, crearea unui guvern autonom provizoriu pentru o perioadă de trei ani şi alegeri pe 7 decembrie la nivel 'e raioane, consilii municipale şi consilii orăşeneşti" în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Al doilea act normativ prevede o amnistie pentru "participanţii la evenimentele din Doneţk şi Lugansk", cu excepţia celor vinovaţi de "crime, violuri şi terorism", precum şi a celor responsabili de doborârea avionului companiei Malaysia Airlines pe 17 iulie.

Acordarea "statutului special" regiunilor proruse a determinat-o pe Timoşenko să afirme faptul că interesele Ucrainei în Donbas au capitulat, iar terorismul şi ocupaţie au fost legalizate.

O altă nemulţumire a Iuliei Timoşenko, împărtăşită şi de partidul său, Batkivşcina, este aceea că actul normativ a fost dezbătut cu ulile închise, fără consensul tuturor partidelor reprezentate în legislativ.