Evenimentul Zilei > International > ISIS, la 100 de Km de Bagdad! Atacul din Ramadi a fost deschis de un commando de SINUCIGAȘI cu BOMBE
ISIS, la 100 de Km de Bagdad! Atacul din Ramadi a fost deschis de un commando de SINUCIGAȘI cu BOMBE

ISIS, la 100 de Km de Bagdad! Atacul din Ramadi a fost deschis de un commando de SINUCIGAȘI cu BOMBE

Sute de soldați și civili au fost masacrați de teroriștii ISIS care au ocupat duminică orașul Ramadi, capitala provinciei irakiene Anbar.

Cadavre carbonizate și armament zac abandonate pe străzi, după ce trupele regimului de la Bagdad s-au grăbit să se suie în camioane și să părăsească localitatea, informează surse locale citate de The Independent.

Ramadi este ultimul oraș important care cade în mâinile teroriștilor, în ciuda campaniei aeriene internaționale conduse de Statele Unite care încearcă să oprească expansiunea ISIS în Irak și Siria.

Un purtător de cuvânt al guvernului provinciei Anbar a declarat că aproximativ 500 de persoane, civili și militari irakieni, au fost ucise în timpul luptelor.

Un grup de luptători ISIS sinucigași au lansat vineri atacul folosind mașini capcană pline cu explozibili pentru a-și face drum spre sediul guvernamental din Ramadi.

Forțele guvernamentale au părăsit orașul, aflat la numai 100 de kilometri de capitala Bagdad, în ciuda ordinelor prim-ministrului Haider Al-Abadi de a rezista pe poziții.

Iranul, în înțelegere cu regimul de la Bagdad, a trimis la Ramadi miliții șiite, făcând parte din mișcarea Mobilizarea Populară (Hașid Șaabi). Milițiile șiite s-au mai implicat în lupta împotriva ISIS și acum două luni, când au ajutat la eliberarea orașului Tikrit, localitatea natală a lui Saddam Hussein.

Folosirea gherilelor șiite este o mișcare riscantă a guvenului irakian, care ar putea mânia civilii, în majoritate sunniți, și ar putea provoca vărsări de sânge sectare.

Însă Naud Al-Gaud, un lider tribal sunnit, a declarat pentru Associated Press că mulți luptători din tribul său au murit apărând Ramadi, și că sunniții ar fi bineveniți dacă ar ajuta la alungarea jihadiștilor:

„Salutăm orice grup, inclusiv milițiile șiite, care vine și ne ajută să eliberăm orașul de militanți. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o catastrofă, cauzată de lipsa de organizare.”

Milițiile șiite au ajuns duminică seara la o bază militară de lângă Ramadi, a informat șeful consiliului regiunii Anbar, Sabah Karhout.

Secretarul de Stat amerian John Kerry nu și-a pierdut nici de această dată proverbialul optimism:

„Sunt convins că, pe măsură ce forțele se vor redesfășura și zilele se vor scurge, în săptămânile viitoare lucrurile se vor schimba.”

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: