Evenimentul Zilei > Economie > Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român! Cine l-a depășit pe miliardar
Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român! Cine l-a depășit pe miliardar

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român! Cine l-a depășit pe miliardar

Topul Forbes al celor mai bogați români a fost actualizat, iar surpriza anului 2023 a fost căderea din topul clasamentului al celui mai cunoscut miliardar din România. Cine i-a luat locul?

Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, l-au detronat pe Ion Țiriac. Aceștia au o avere estimată la 13 miliarde de lei și au urcat pe locul întâi al topului alcătuit de revista economică.

În topul celor mai bogați români se află 26 de miliardari în lei, cu opt mai mulți față de 2021. Averea acumulată depășește suma de 84 de miliarde de lei, în creștere cu aproape 20 de miliarde de lei în comparație cu 2021.

Pe ce loc se află acum Ion Țiriac

Daniel Dines, care a ocupat primul loc, a cunoscut o scădere a averii după ce acțiunile UiPath s-au prăbușit. În rest, alți oameni de afaceri din listă au cunoscut creșteri ale veniturilor. Acum, frații Pavăl, care au investiții și pe piața imobiliară, domină clasamentul, iar Ion Țiriac, care în trecut a condus clasamentul bogaților, se află în prezent pe locul doi.

„Țiriac Holdings integrează, în prezent, peste 40 de companii private, care activează în domenii precum comerț auto, imobiliare, servicii financiare, operațiuni de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție. Omul de afaceri este cunoscut pentru Banca Comercială Ion Țiriac, prima bancă privată din România, care a fost înființată în 1990. Ulterior, entitatea a devenit Unicredit, iar în urmă cu șapte ani Ion Țiriac și‐a vândut pachetul de acțiuni către grupul italian. Banca și‐a schimbat denumirea în Unicredit Bank. În aceeași perioadă, omul de afaceri a vândut și participația în Metro Group” potrivit Forbes.

8 miliarde de lei este averea lui Dines, situat acum pe poziția a treia,depășit de Ion Țiriac cu o avere de 8. 5 miliarde de lei.

Ion Țiriac și-a mutat averea într-o fundație din Panama

În urmă cu câțiva ani, o investigație jurnalistică, Panama Papers, dezvăluia că miliardarul român și-a mutat tot patrimoniul într-o fundație cu sediul în această țară, The Puma Foundation.

Miliardarul şi-a pus toată averea în această fundație în care figura ca membru și Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes. Ceilalţi trei membri ai fundaţiei erau Rodica Ţiriac – sora omului de afaceri, fiul acestuia – Ion Alexandru Ţiriac şi Nicolai Mîndrilă – avocatul şi partenerul tradiţional al fostului tenismen.

Avocatul Mîndrilă a explicat că scopul pentru care a fost înfiinţată fundația a fost de a aduna tot patrimoniul lui Ţiriac la un loc. .

„Puma Foundation este o fundaţie pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Ţiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacţie se închide, în final, în Puma Foundation”, a spus el, potrivit Adevărul.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: