"Aştept ca Poliţia să explice cum l-a pierdut pe Sebastian Ghiţă şi de ce nu-l găseşte. Dacă îl găsesc, bravo lor! Dacă nu, să iasă şi să explice de ce nu-l găsesc. Dacă nici asta nu pot face, atunci cu ce se ocupă?", a declarat, marţi, preşedintele Iohannis, aflat într-o vizită oficială de două zile la Strasbourg.

Afirmaţiile lui Klaus Iohannis vin după ce procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a învinuit şi ea Poliţia, într-un interviu recent, că l-a pierdut de sub filaj pe Ghiţă. "(…) persoanele care executau această activitate nu au informat de îndată procurorul cu privire la dispariția lui Sebastian Ghiță. Această dispariție a fost raportată procurorului abia a doua zi, după-amiază. (…) Foarte multe ore, cred că 16 ore. (…) O să vedem dacă este ilegal sau nu, cred că în primul rând Poliția Română trebuie să răspundă la această întrebare. (…) Și-au făcut treaba și Ghiță a dispărut", a spus Kovesi.

Pe 5 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, după ce acesta a dispărut şi nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi din Poliţie şi Parchete. 

După dispariţie, DNA a cerut judecătorilor în cazul lui Ghiţă înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestul preventiv în lipsă. De asemenea, DNA a cerut instanţei supreme emiterea unui mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a fostului deputat. 

Sebastian Ghiţă a fost ultima dată la IPJ Prahova în ziua de 19 decembrie 2016 pentru a semna în cadrul controlului judiciar pe cauţiune. Ulterior, el a fost citat să se prezinte, la data de 21 decembrie, la DNA Ploieşti în dosarul Ponta-Blair, însă nu a venit, la sediul Parchetului ajungând doar avocaţii săi. Fostul deputat a fost căutat la domiciliul său şi la mai multe adrese despre care se cunoştea că le frecventa, fără a fi însă găsit.