Evenimentul Zilei > Social > Lege pentru persoanele cu alergii. Ce prevede actul semnat de Klaus Iohannis
Lege pentru persoanele cu alergii. Ce prevede actul semnat de Klaus Iohannis

Lege pentru persoanele cu alergii. Ce prevede actul semnat de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a promulgat legea care vizează persoanele alergice din România. Ce prevede articolul?

Klaus Iohannis a promulgat legea care vine în susținerea oamenilor care au alergii.

Persoanele din România diagnosticate sau suspectate de afecţiuni alergice beneficiază, din acest moment, de o lege care vine în ajutorul lor

Legea prevede combaterea discriminării pacienților care se confruntă cu astfel de afecțiuni. Printre cei care sunt vizați de această lege se numără pacienții cu astm bronșic, anafilaxie și alergie alimentară. Însă nu se aplică și celor diagnosticați cu intoleranță alimentară.

De ce este bună legea semnată de Iohannis și care vizează persoanele alergice

Depistarea la timp a unei alergii este esențială. Și primul pas în întreg procesul e testul. Legea rezolvă acest aspect și vine, cel puțin teoretic, cu un sprijin financiar important privind aceste teste. Noua lege prevede decontarea analizelor necesare diagnosticării, iar un registru național urmează să țină evidența celor care au alergii.

„În țările dezvoltate există registre pentru toate bolile. Doar așa știm câți pacienți există cu anumite boli”, spune Poliana Leru, medic alergolog, pentru Digi 24.

Medicul confirmă că în prezent există un deficit de centre specializate, de posibilități de evaluare și tratament pentru pacienții cu forme severe și dificile în spital.

Specialiștii susțin că tocmai asta duce la discriminarea pacienților, întrucât, de multe ori, nu există condiții de îngrijire la standarde corespunzătoare.

Dr. Poliana Leru dă exemplu de o astfel de situație de discriminare: „Când o secție de alergologie dintr-un spital este desființată fără a se ține cont de opinia specialiștilor, de nevoile pacienților, argumentul fiind mărirea sau dublarea altei secții pentru ală patologie”.
Discriminarea, însă, abia acum începe, spun cei care suferă de alte afecțiuni, iar legea nu îi protejează.

Ce prevede legea când vine vorba de copii

Legea semnată deKlaus Iohannis prevede și sprijinirea tuturor elevilor cu alergii: cantinele școlare sau cele studențești vor fi obligate să aibă un meniu special.

„Părinții trebuie să îi facă empatici pe copiii lor, să le facă cunoscută suferința celorlalți copii. E important să aibă grijă de sănătate. Ce se întâmplă la copii – ei sunt frustați de ce li se întâmplă: de ce noi nu suntem ca și ei? Și încep să facă greșeli, încep să mănânce, nu mai au grijă de sănătatea lor și ajung la doctor. La copii e o problemă, pentru că ei înțeleg rațional mai greu problema lor”, spune psihologul Carmen Stanciu.

Costul mediu al investigațiilor pe care o persoană alergică este nevoită să îl suporte este de 4.000 de lei pe an. Odată ce manifestă simptome de alergie, pacientul ajunge să consulte pentru investigațiile inițiale, în medie, trei specialiști de discipline diferite.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.