Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis atacă la CCR o lege majoră. Ce l-a nemulțumit pe președinte
Iohannis atacă la CCR o lege majoră. Ce l-a nemulțumit pe președinte

Iohannis atacă la CCR o lege majoră. Ce l-a nemulțumit pe președinte

Preşedintele a sesizat, vineri, Curtea Constituţională a României referitor la legea care vizează unele măsuri privind republicarea actelor normative în Monitorul Oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri, Curtea Constituţională a României (CCR) referitor la legea care vizează unele măsuri privind republicarea actelor normative în Monitorul Oficial. Principalele sale obiecții se referă la noile norme de tehnică legislative.

Legea contravine unor norme și principii constituționale

„Considerăm că, prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul său normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine unor norme şi principii constituţionale”, se arată în sesizarea depusă la CCR.

Preşedintele a transmis Parlamentului, pe 21 decembrie, în vederea promulgării, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative şi pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României.

Legea menționată prevede că republicarea legilor, ordonanţelor şi a hotărârilor de Guvern cu caracter normativ se va face la aceeaşi dată cu publicarea actului normativ de modificare şi/sau de completare.

În sesizarea președintelui Iohannis se arată că legea reglementează reguli distincte pentru fiecare dintre actele normative menţionate, precum şi o serie de norme comune acestora, care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2022. Este data până la care actul normativ instituie o serie de dispoziţii cu caracter tranzitoriu. De asemenea, legea menţionată cuprinde, atât pentru perioada tranzitorie, cât şi după momentul intrării în vigoare, dispoziţii referitoare la atribuţiile tuturor autorităţilor publice implicate în procedura republicării.

Au fost încălcate prevederi din Legea fundamentală

Şeful statului precizează că legea criticată cuprinde reglementări ce vizează atât organizarea, cât şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care însă au fost adoptate cu încălcarea prevederilor din Legea fundamentală.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE