Iohannis îl va lăsa pe Cîțu în offside. Planul de ultimă oră al președintelui României cu ”premierul locomotivă”

Iohannis îl va lăsa pe Cîțu în offside. Planul de ultimă oră al președintelui României cu ”premierul locomotivă”

Soarta lui Florin Cîțuj în fruntea Guvernului României pare deja hotărâtă, iar pentru asta președintele României a trecut la planul de rezervă, pentru menținerea PNL la putere cu orice preț.

Surse politice din apropierea președintelui României, au declarat pentru Evenimentul Zilei că președintele Klaus Iohannis nu își dorește sub nicio formă alegeri anticipate. Și asta pentru că scorul electoral al PNL, în prezent, cel real, este de 13-14 la sută. Cu un astfel de procent electoral, PNL devine un partid de buzunar care nu ar putea face un guvern și nici jocuri politice mai însemnate.

Pentru astea, mai spun aceleași surse politice, președintele Iohannis va face tot posibilul să îl mențină pe Florin Cîțu în fruntea guvernului, dar nu pentru foarte mult timp, ci doar cât prevăd termenele Constituționale. Zece zile pentru formarea unui nou guvern și alte câteva zile pentru votul din Parlament.

Dacă moțiunea PSD va trece, atunci președintele Iohannis va veni cu două nume, Nicolae Ciucă de la Apărare sau Lucian Bode de la Interne. Cei doi voi ar avea sarcină să alcătuiască un nou guvern și o nouă majoritate politică, dar se vor retrage înainte votului din Parlament, pe motiv că nu au putut să găsească o soluție politică unanim acceptată.

Ne puteți urmări și pe Google News

În tot acest timp, Florin Cîțu va rămâne premierul unui Guvern care nu va putea face mare lucru, decât să administre treburile țării, dar care nu va putea emită ordonanțe de Guvern.

Premierul locomotivă, un nume surpriză

La a doua încercare, Klaus Iohannis va face același joc, ceea ce îi va mai acorda Guvernului Cîțu, câteva zile de viață.

Din acest moment părerile profesorilor de Drept Constituțional sunt împărțite, iar totul va fi lămurit de Curtea Constituțională.

Unii spun că președintele nu va putea face a treia nominalizare, fiind obligat să dizolve Parlamentul și anunțe alegeri anticipate. Alți constituționaliști susțin că președintele nu este obligat să recurgă la măsurile de mai sus, dar aici intervine din nou PSD care are puterea de a sesiza Curtea Constituțională care să lămurească probleme.

PNL și președintele Iohannis au planurile făcute și pentru situația în care Curtea Constituțională nu le va da dreptate. În acel moment se va merge pe un premier în persoana lui Rareș Bogdan, considerat un politician locomotivă, capabil să ducă PNL la un scor electoral de peste 20 la sută.

În prezent, Rareș Bogdan face un joc de neimplicare dar este singurul politician de la PNL care poată să redreseze partidul și scorul electoral al acestuia care scade vertiginos.

"Cu siguranţă putem merge pe un premier din interiorul cabinetului care sau să demisioneze, sau să nu primească votul de investitură. Dar alegerea noastră pentru a fi premier pe scurtă, medie şi lungă durată este Florin Cîţu. Noi nu avem o altă opţiune. Oricine speculează alte opţiuni, sunt strict din dorinţa de a face scenarii politice. Nu. Noi mergem pe Florin Cîţu şi pe el îl vom susţine şi cu el vom traversa această perioadă. Veţi vedea", a spus Rareş Bogdan.