Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, despre solicitarea de a organiza consultări pe viitorul UE: „Unii au înţeles greşit”
Iohannis, despre solicitarea de a organiza consultări pe viitorul UE: „Unii au înţeles greşit”

Iohannis, despre solicitarea de a organiza consultări pe viitorul UE: „Unii au înţeles greşit”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vor avea loc consultări interne pe "tema Brexit", însă după negocierile de saptămâna aceasta de la Bruxelles.

"O Europă cu două viteze sau cu mai multe viteze nu este bună, nu ajută pe nimeni şi aici poate este bine să clarific un pic: nu înseamnă că nu vedem că ţările se dezvoltă într-un ritm diferit, este uşor de observat. Nu la asta se referă, deci Europa mai multor viteze nu se referă la situaţia de fapt, ci după părerea mea, este periculos să statuăm că aşa vrem să fie şi în viitor. Noi, românii, dorim să fim parte a nucleului şi îmi imaginez că asta este abordarea cea mai sănătoasă. Sigur, fiecare aleargă cu viteza lui, dar în final trebuie să fim împreună, să construim o Uniune solidară, puternică, unită şi să nu începem să definim tot felul de grupuri care îşi îşi urmăresc interesul propriu", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, citat de mediafax.ro.

Iohannis a făcut referire şi la faptul că partidele de la putere au cerut consultări pe această temă.

"Cu siguranţă vom avea şi consultări şi dezbateri publice. Constat că unii au înţeles greşit despre ce este vorba. Faptul că preşedintele Juncker a lansat Carta Albă este începutul dezbaterilor, nu sfârşitul, deci acum, joi, vineri, nu se stabileşte viitorul Uniunii în acest sens. (…) Deci acum nu suntem la finalul discuţiilor, suntem la început şi mă aştept ca toată lume care are o opinie fundamentată, să vină cu această opinie, să avem foarte multe consultări, dialog şi aşa mai departe", a precizat Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, săptămâna trecută, că formaţiunea sa îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar.

„În perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, PSD îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice”, sublinia Dragnea într-un comunicat.

Dragnea arăta că este important ca în cadrul acestor consultări să fie stabilit un mecanism de lucru permanent, cu reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare şi ai Administraţiei Prezidenţiale, care să aibă ca obiectiv armonizarea abordărilor politice în plan extern, în sensul susţinerii interesului naţional al României în relaţia cu instituţiile europene.

Potrivit liderului social-democrat, PSD îşi manifestă susţinerea clară pentru realizarea unui consens politic cu privire la interesul naţional al Românei în cadrul UE.