Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la parlamentari să voteze prelungirea stării de alertă, pentru că „virusul este în comunitate”. El a arătat că politicienii care susțin că specialiștii trebuie să aducă dovezi dacă vor să prelungească starea de alertă nu urmăresc decât să obțină voturi.

Președintele a spus că  pandemia nu s-a încheiat și că virusul este încă în comunitate, iar starea de alertă permite Guvernului să adopte măsurile care se impun

„Sunt măsuri care probabil că vor trebui impuse și în viitor. Dacă lucrurile merg bine, după două săptămâni vom avea încă o fază de relaxare, ne gândim să avem și alte activități care acum nu sunt posibileVor trebui impuse și în viitor. Dacă lucrurile merg bine, ne gândim să permitem și alte activități. Portul măștii sau distanțarea, acestrea sunt necesare. Ele reglementeză, nu afectează viața oamenilor”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a explicat că cele mai bune dovezi pe care le pot aduce specialiștii sunt comunicatele zilnice în care este prezentată situația îmbolnăvirilor.

„Sunt unii politicieni care fug mai mult după voturi decât după sănătatea oamenilor și care cer ca specialiștii să vină cu dovezi. Ce dovezi pot aduce decât cele comunicate zilnice. Păi ce alte doveni așteaptă? 237 de noi infectați, peste 150 de oameni la terapie intensivă. Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. Orice rațiune normală ne spune să fim precauți. Ori ești precaut ori ești prost!”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a mai subliniat că este mulțumit de măsurile adoptate până acum de autoritățile statului în combaterea pandemiei, însă a subliniat că virusul mai este în comunitate și că este nevoie de noi măsuri.

Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul „Kilometrul Zero al democrației”, cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990.