Imaginile difuzate de Administrația prezidențială arată că ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, a fost incapabilă să răspundă, punctual, la nici una din întrebările președintelui Traian Băsescu. Șeful statului a cerut insistent să i se spună cum va fi acoperit deficitul de încasări la buget de cinci miliarde de lei, estimat după reducerea CASului cu 5%.

Cu toate insistențele lui Băsescu, Petrescu se limita să repete câteva afirmații generale și să susțină că reducerea CAS-ului va duce la angajarea „la alb” a mai multor persoane. „Încă lucrăm la estimări”, a declarat ministrul de Finanțe despre proiectul de lege pe care l-a promovat. Mai mult, Ioana Petrescu a început să-i dea lecții lui Băsescu despre ce înseamnă ideologia de dreapta. „Ca o persoană de dreapta, sunt sigură că știți că investițiile private sunt mai eficiente decât cele de stat”, i-a spus ea șefului statului, atunci când acesta i-a reproșat că, după primele cinci luni, cheltuielile bugetare cu investițiile au scăzut substanțial. În replică, președintele Traian Băsescu i-a explicat că partidul său este România.

Ponta, absent și nepregătit

Imaginile de la Cotroceni arată un premier complet apatic la disputa dintre ministrul de Finanțe și președinte. În momentul în care Băsescu îl întreabă pe Ponta ce va face cu așa-numitul MTO (obiectivul pe termen mediu de reducere a deficitului structural, prevăzut în Tratatul Fiscal), premierul se uită debusolat la ministrul de Finanțe. Contrar celor afirmate ulterior de Ponta, președintele nu a jignit-o pe Ioana Petrescu și nici nu s-a certat cu vreunul din membrii Guvernului. Șeful Executivului a avut o intervenție mai consistentă doar la finalul întâlnirii, când a spus: „Țara se descurcă. Mergem în direcția bună”.