Evenimentul Zilei > Justitie > Ioan Niculae a scris în pușcărie două cărți în patru luni
Ioan Niculae a scris în pușcărie două cărți în patru luni

Ioan Niculae a scris în pușcărie două cărți în patru luni

Omul de afaceri a desfășurat în penitenciar activități intelectuale. A scris două cărți, apoi și-a cerut eliberarea

Judecătoria Găești va decide astăzi dacă îl va elibera din închisoare pe miliardarul Ioan Niculae (61 de ani). Solicitarea de eliberare condiţionată a acestuia a fost depusă, marţi, la Judecătorie, de avocaţii afaceristului. Cererea a fost formulată după ce Niculae a terminat de scris, în penitenciar, două cărți.

Condamnarea

Niculae care s-a aflat în fruntea topului bogaților din România este închis, încă din luna aprilie, după ce a fost condamnat definitiv, pe 2 aprilie 2014, de Curtea de Apel București, la doi ani și şase luni închisoare cu executare, în dosarul „Mită la PSD”. O dată cu Niculae a fost condamnat la închisoare și fostul președinte PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta a primit trei ani de închisoare şi se află la Penitenciarul Galaţi.

În 2009, Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA. Banii au fost folosiți în campania electorală prezidențială din 2009, pentru susținerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

„Ioan Niculae îi spune lui Bunea Stancu că pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donaţii i-a fost trimis Ionuţ Costea, însă Niculae a refuzat să colaboreze cu acesta, astfel că următorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc, care l-a întrebat «cât eşti dispus să dai?»”, au scris procurorii. Niculae i-ar fi povestit lui Stancu: „Măi, zic: eu pot să dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie să știe cât mai puține persoane”.

Alte două dosare la DNA și DIICOT

Miliardarul mai este cercetat în alte două dosare. În cel mai recent, este acuzat de procurorii DNA de evaziune fiscală și spălare de bani. Unul dintre denunțătorii din acest caz este Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Pentru a căuta dovezi, procurorii i-au percheziționat reședințele din Zimnicea, București și de pe Valea Prahovei, dar și compania care l-a dus în topul celor mai bogați români. Patronul Interagro este cercetat și de procurorii DIICOT care îl acuză, în alt dosar, de subminarea economiei naționale. Niculae a susținut, mereu, că e nevinovat.