Evenimentul Zilei > Actualitate > Investiție într-un spital modular la Constanța. Primarul Vergil Chițac cere 50 de milioane de lei din PNRR
Investiție într-un spital modular la Constanța. Primarul Vergil Chițac cere 50 de milioane de lei din PNRR

Investiție într-un spital modular la Constanța. Primarul Vergil Chițac cere 50 de milioane de lei din PNRR

Municipiul Constanța va avea un nou spital modular, o investiție care va fi finanțată prin PNRR, conform primarului Vergil Chițac.

Primarul municipiului Constanța a semnat contractul de finanțare pentru prima etapă de construcție a unui nou spital modular. Vergil Chițac a făcut acest anunț, la câteva săptămâni după ce spitalul municipal din localitatea pe care o conduce a fost distrus parțial de un incendiu. Valoarea totală a investiției în viitorul spital modular va fi de aproximativ 50 de milioane de lei.

„Dragi constănțeni, am semnat contractul de finanțare pentru un nou spital modular (prima etapă a acestuia), ce va crește capacitatea de intervenție în lupta cu COVID-19 a Spitalului de Boli Infecțioase. Astfel, vom fi pregătiți să gestionăm așa cum trebuie criza sanitară pe care o traversăm”, a anunțat primarul Vergil Chițac.

Viitorul spital modular va permite suplimentarea cu aproape 100 de locuri a capacității de spitalizare pentru bolnavii de COVID-19. Astfel, vor fi amenajate încă 10 paturi ATI și vor fi achiziționate un computer tomograf, RMN și laborator de radiologie.

Potrivit primarului Vergil Chițac, viitorul spital va fi echipat astfel încât să asigure îngrijire și tratament adecvate cazurilor de infecție cu coronavirus. De asemenea, unitatea va avea funcțiunea de spațiu de primiri urgențe și de izolare a pacienților cu suspiciunea sau confirmați COVID.

Sursa foto: EVZ

Primarul se laudă cu alte investiții în sistemul de sănătate

Ulterior, după încheierea crizei sanitare, spitalul modular va funcționa ca unitate de rezervă pentru o perioadă de încă zece ani.

„Este al treilea proiect sanitar de anvergură pe care îl pregătim la Constanța, după ce am anunțat proiectul de reabilitare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (cu 25 de milioane de lei, contractul de finanțare fiind deja semnat) și proiectul de construire a noului Spital Municipal Policlinic, desfășurat după schema Subsol + Parter + 3 Etaje, ce va fi amplasat, de asemenea, pe Bd. Ferdinand nr. 100 (în acest caz, am încheiat contractul pentru realizarea proiectării și a întregii documentații necesare, astfel încât să depunem cererea de finanțare imediat ce se dă startul Planului Național de Redresare și Reziliență – PNRR)”, a mai scris primarul Vergil Chițac pe Facebook.