Intră în vigoare embargoul european asupra cărbunelui rusesc, la patru luni de la adoptarea sa. Îngrijorări pentru iarnă

Intră în vigoare embargoul european asupra cărbunelui rusesc, la patru luni de la adoptarea sa. Îngrijorări pentru iarnă Sursa: Pixabay

Embargoul european asupra cărbunelui rusesc va intra în vigoare miercuri la miezul nopții, la patru luni de la adoptarea sa în cadrul unui pachez de sancțiuni împotriva Rusiei.

Emabargoul european asupra cărbunelui rusesc reprezintă prima sancțiune care vizează sectorul energetic al Rusiei. Sancțiunea a fost adoptată în urmă cu patru luni, în aprilie.

Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

45% din cărbunele UE era importat din Rusia

Până anul trecut, UE importa 45% din cărbunele său din Rusia, iar acesta a devenit o problemă acută după invadarea Ucrainei, în februarie. Pentru cărbune, Rusia primea patru miliarde de euro pe an.

Țări precum Germania și Polonia au devenit complet dependente de cărbunele rusesc, deoarece acestea îl utilizau în producția de electricitate.

Polonia, deși este o țară minieră, este și o țară importatoare. Prin urmare, în contextul în care producţia locală s-a ridicat în ultimii ani la circa 55 milioane de tone pe an, țara trebuie să mai importe circa 12 milioane de tone, dintre care zece tone din Rusia.

Cu toate acestea, Polonia a interzis, la jumătatea lunii aprilie, importurile de cărbune rusesc, fapt ce a dus la grave penurii şi creşteri vertiginoase ale preţurilor. Tona de cărbune costă acum în Polonia de patru ori mai mult decât în urmă cu un an.

Îngrijorări pentru iarnă

Cu toate că Polonia a plafonat prețurile și a raționalizat achizițiile, țara se confruntă cu capacităţi limitate ale porturilor, căilor ferate şi căilor fluviale, care complică creşterea importurilor și alimentează îngrijorarea privind aprovizionarea pentru iarnă.

Dependența europenilor de importuri de combustibil fosil a venit în contextul în care consumul european anual de cărbune a scăzut de la 1.200 la 427 milioane de tone între 1990 şi 2020, ducând astfel la închiderea a numeroase mine de pe continent.

Embargoul total asupra cărbunelui rusesc îi împinge acum pe europeni să se aprovizioneze din alte părţi, precum SUA, care reprezintă circa 17,5% din importurile de huilă ale UE în primul semestru, Australia, Africa de Sud sau chiar Indonezia, informează Agrepres.