Ungaria forțează mâna UE. Compromis privind embargoul asupra petrolului rusesc

Ungaria forțează mâna UE. Compromis privind embargoul asupra petrolului rusesc Sursă: Anton Medvedev | Dreamstime.com

Pentru a putea impune al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, UE este dispusă să facă un cmpromis pentru Ungaria. Embargoul asupra petrolului rusesc ar putea să nu se aplice și asupra conductei care alimentează Ungaria, ci doar livrărilor pe cale maritimă care reprezintă 75% din petrolul rusesc care ajunge în țările UE.

Uniunea Europeană încearcă să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc. O soluție de compromis ar fi interzicerea livrărilor pe mare, dar permiterea exporturilor de petrol din Rusia prin conducte. Acesta propunere urmează că fie discutată, duminică 29 de mai de reprezentanții Guvernelor țărilor din UE, urmând a fi aprobată la summit-ul din 30-31 mai. Doar un sfert din petrolul care ajunge în țările UE este livrat prin conducte, restul fiind transportat pe cale maritimă.

Al șaselea pachet de sancțiuni a fost blocat de Ungaria, care a susținut că economia ei ar fi grav afectată de un embargo asupra petrolului rusesc, deoarece țara nu are ieșire la mare și ar fi extrem de dificil să importe petrol din altă parte.

A blocat pachetul de sancțiuni

Refuzul Ungariei de a aplica embargo-ul a dus întârzierea cu o lună a celui de al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia care mai prevede: deconectarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank (SBMX.MM), de la sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea televiziunilor rusești în UE și adăugarea mai multor persoane pe lista persoanelor ale căror active sunt înghețate și care nu pot intra în UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ar fi umilitor să nu discutăm deloc despre sancțiuni pentru că nu există un acord sau să eliminăm complet partea embargoului petrolier din pachet doar pentru a impune celelalte elemente

Așadar, ideea este de a avea un embargo asupra petrolului rusesc și de a scuti conducta rusă Druzhba care alimentează Ungaria doar pentru o perioadă de timp, pentru a da timp Comisiei (Europene) și Ungariei să rezolve problema“, a declarat un oficial UE, potrivit Reuters.

Dependentă de petrolul rusesc

Conducta Druzhba traversează Slovacia, Republica Cehă și Ungaria. Apare însă o nouă problemă. Aceste țări ar urma să primească petrol mai ieftin din Rusia, în timp ce restul statelor ar plăti mai scump petrolul important din alte state. Va trebui să se găsească o soluție și pentru această problemă.

Ungaria a anunțat că are nevoie de 4 ani pentru a scăpa de dependența petrolului rusesc și de investiție de 750 de milioane de euro pe termen scurt pentru a extinde o conductă ce aduce petrol din Croația. Pe termen lung însă cheltuielile în noi tehnologii s-ar ridica la 18 miliarde de euro și aici ar fi marea problemă.

„Dacă Comisia poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi pentru a susţine sancţiunile, dacă nu, atunci cerem un opt-out. Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026“, a declarat Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.