Calendar ortodox, 10 martie. Sfântul Mucenic Codrat, cel din Corint

Calendar ortodox, 10 martie. Sfântul Mucenic Codrat, cel din Corint Sursa foto: Arhiva EVZ

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe data de 10 martie pe Sfântul Mucenic Codrat, cel din Corint. În aceeași zi, credincioșii îi mai sărbătoresc și pe Sfinții Mucenici Ciprian și Dionisie.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) îl prăznuiește pe data de 10 martie pe Sfântul Mucenic Codrat. Este o sărbătoare cu cruce neagră în calendar. În aceeași zi mai sunt prăznuiți și Sfinții Mucenici Ciprian şi Dionisie. Toți cei trei sfinți s-au născut în Corint și au trăit în perioada împăraților Deciu (249-251) şi Valerian (253- 260) şi a lui Iason, stăpânitorul Greciei.

Sfântul Codrat a rămas orfan de mic și a crescut în condiții destul de grele. Ulterior, el a plecat în Corint pentru a învăța medicina din acea perioadă. Sfântul s-a împrietenit cu alți cinci tineri creștini. Codrat a fost aruncat alături de prietenii lui în temniță pentru a fi convinși să renunțe la creștenism, dar toți șase nu au vrut să renunțe la credința în Dumnezeu.

Sfântul Codrat și Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton şi Crescent au fost judecați și bătuţi. Ulterior, au fost supuși unor chinuri groaznice. Sfinţii Codrat, Ciprian şi Dionisie nu au murit în urma torturii și au fost aruncaţi în foc. Trupurile lor au fost târâte prin cetate pentru ca persoanele care îi vedea să se sperie. În cele din urmă, capetele celor trei au fost tăiate și așa au murit, potrivit Calendar-ortodox.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rugăciune Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent -

„Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, te rog, îneacă-i întru adâncul nepătimirii, Cel ce Te-ai născut din Fecioară, ca întru omorârea trupului, să-Ţi cânt Ţie ca dintr-o alăută cântare de biruinţă.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Sosit-a sfântul şi minunatul praznic al sfinţilor mucenici, care s-au nevoit cu sfinţenie, lu­minând pe toţi cu raza Duhu­lui. Deci adunându-ne, iubito­rilor de praznic, după datorie să-i fericim pe dânşii.

Stih: Sfinte Mucenice Codrat, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un soare luminos, cu strălucirea faptelor bune, ne-ai răsărit nouă, Sfinte Codrat, pătimitorule, alungând, cu strălucirile tale cele pline de lumină, întune­ricul închinării la idoli, fericite şi luminând adunările credin­cioşilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe Piatra vieţii, pe Iisus Mân­tuitorul propovăduindu-L Dum­nezeu, aţi luptat cu vitejie şi pia­tra care a primit curgerea sân­gelui vostru aţi făcut-o izvor de sfinţenie, plin de lumină, mu­cenicilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Din noroiul patimilor, din furtuna gândurilor, de săgeţile vicleanului şi de orice pornire potrivnică izbăveşte, Preacu­rată Născătoare de Dumnezeu, sufletele celor ce laudă naşterea ta cea de negrăit, Preacurată.”