Medicii de familie protestează fată „serviciul informatic depășit pus la dispozitie de CNAS” şi cer și rețete în format electronic

Medicii de familie protestează fată „serviciul informatic depășit pus la dispozitie de CNAS” şi cer și rețete în format electronic sursa foto. EVZ

Societatea Națională de Medicină Familiei este solidară cu pacienții şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). În comunicat se mai arată că programul SIUI aparține în exclusivitate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ca de altfel și mentenanța acestuia.

Medicii de familie cer CNAS să își asume că sistemul informatic nu e funcțional și îi afectează în mod direct pe pacienți. Mai exact, medicii de familie din România fac apel la Casa Națională de Asigurări de Sănătate să-și asume „nefuncţionarea sistemului informatic pus la dispoziție de CNAS”  care este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit.

Acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) reclamă că de o lungă perioadă de timp sistemul informatic pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este nefuncțional, ceea ce afectează în mod direct accesul pacienților la servicii medicale și blochează activitatea cabinetelor medicale.

„Societatea Naţională de Medicină Familiei este solidară cu pacienţii şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncţionalităţile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Solicităm CNAS să trateze cu respect atât pacienţii, cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de reţete, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete”, afirmă medicii de familie într-un comunicat.

Programul SIUI şi mentenanţa acestuia aparţin „în exclusivitate” Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

SNMF arată erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienţii de drepturile lor fireşti ca asiguraţi ai sistemului public de sănătate.

„De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional.

Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deşi responsabilitatea nefuncţionării SIUI nu le aparţine. În acelaşi sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate şi de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcţionarea cabinetelor de medicină a familiei”, se mai arată în comunicatul SNMF.