Medicii de familie susțin că ministrul Alexandru Rafila a băgat spaima în români: „Ne întreabă pacienţii dacă va fi un incident nuclear!"

Medicii de familie susțin că ministrul Alexandru Rafila a băgat spaima în români: „Ne întreabă pacienţii dacă va fi un incident nuclear!" Sursa: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semănat panică în rândul populației din România, afirmând că persoanele sub 40 de ani trebuie să se prezinte la doctorul de familie spre a-și procura o rețetă pentru pastilele cu iodură de potasiu. Medicii de familie spun că pacienții lor se tem acum de un incident nuclear.

Medicii de familie din România au numit îndemnul ministrului Rafila drept un apel iresponsabil, asta deoarece mulți cetățeni vor ajunge să utilizeze pastilele de iod eronat și ineficient.

„Pacienții au înțeles din mesajul inițial al domnului ministru că este iminentă nevoie de aceste pastile, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este absolut fals. Lumea a fost alertată de pomană. Toata lumea a înțeles că este urgent să vină săptămâna asta sau chiar ieri", a transmis medicul de familie Gheorghe Alexandrescu.

Medicii de familie, revoltați din pricina declarațiilor ministrului Alexandru Rafila

Un alt medic de familie adaugă: „Am primit vreo 30 de telefoane. Faţă de alţi colegi de-ai mei înţeleg că nu e foarte mult. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu putem oferi asta deodată tuturor. Asta e o problemă! Să nu se creeze o isterie naţională legată de aceste reţete, pentru că fizic nu ai cum să faci atâtea reţete. Pacienţii erau speriaţi. M-au contactat persoane care îşi doreau să aibă medicamentele în casă", a spus acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valeria Herdea, un alt medic de familie, a făcut apel la calm, aceasta luând în calcul ipoteza autorităților privind pericolul nuclear care paște România.

„Daca Guvernul României, împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, domnul profesor Alexandru Rafila, consideră că în urma analizei pertinente există o situație de risc major al unui potențial accident nuclear, primul lucru pe care trebuie să îl înţelegem şi să îl facem este să ne păstram calmul”, a declarat medicul Valeria Herdea, conform Antena3.ro.

Distribuția comprimatelor de iodură de potasiu este perfect funcțională, susține Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunțat luni, 8 august, că sistemul de distribuire către populație a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este „perfect funcțional”. Rafila face apel la populația eligibilă să ia de la medicii de familie rețetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii.

După aceste declarații, Federația Medicilor de Familie din România a precizat că pastilele de iod trebuie luate doar cu rețetă și în cazuri de extremă necesitate.

„Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a transmis Federația Medicilor de Familie din România.

Și Ministerul Sănătății a făcut noi precizări

Ministerul Sănătății a explicat cum trebuie administrată iodura de potasiu în cazul unui scenariu ce ar implica un incident nuclear.

„Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear.  Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora.

Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, au transmis autoritățile.