Evenimentul ZileiSocialCe i-a transmis un medic de familie lui Rafila după ce ministrul i-a îndemnat pe români să le ceară pastile de iod

Ce i-a transmis un medic de familie lui Rafila după ce ministrul i-a îndemnat pe români să le ceară pastile de iod

Ce i-a transmis un medic de familie lui Rafila după ce ministrul i-a îndemnat pe români să le ceară pastile de iod
Un medic de familie și-a arătat revolta pe rețelele de socializare cu privire la recentele declarații făcute de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, care i-a îndemnat pe oameni să se „prezinte cât mai repede la medicul de familie” pentru a elibera prescripția pentru pastila de iod. Potrivit medicului de familie, oamenii au crezut că pastila trebuie să fie și înghițită.

Raluca Zoițanu, medic de familie, și-a exprimat revolta în urma declarațiilor făcute de Alexandru Rafila în privința pastilei de iod.

„Domule ministru Alexandru Rafila, veniți dumneavoastră la cabinet acum sa îmi consultaţi pacienţii programați? În urma indicaţiilor total iresponsabile pe care le-aţi dat românilor astăzi, „să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia”, ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu.

Şi vor să o şi înghită, pentru că au înțeles de la dvs. că aşa trebuie, dacă e urgent”, se arată în postarea medicului de familie.

Medicii de familie spun că pacienții cu probleme trebuie să aștepte

Și Federația Medicilor de Familie din România a transmis un răspuns plecând de la afirmația ministrului Rafila. Astfel, aceasta a spus că pacienții cu probleme vor avea de așteptat câteva zile sau chiar săptămâni până ce vor putea fi primiți de medicul de familie, din cauza celor care vor veni să-și ia prescripția pentru iodura de potasiu.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale”, potrivit răspunsului Federației.

Alexandru Rafila a îndemnat românii să meargă după pastila de iod

În cursul zilei de luni, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, le-a cerut românilor să se prezinte „cât mai repede” la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilei de iod, necesară în caz de incident nuclear.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul.

Populația de peste 40 de ani nu primește rețeta de iodură de potasiu, medicamentul fiind considerat periculos pentru cei care au peste această vârstă. Potrivit ministrului, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească.

De asemenea, acesta a mai adăugat că listele cu farmaciile care distribuie pastilele de iodură de potasiu sunt disponibile pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi la Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu.


Accesează: