Evenimentul Zilei > International > Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat decizia
Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat decizia

Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat decizia

O parte dintre restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus vor fi ridicate. Este cazul Italiei, care printr-o decizie semnată de ministrul Sănătății, Roberto Speranza, marți seară, a hotărât că certificatul verde va fi „suficient” în cazul unei deplasări pe teritoriul țării.

„Permisul verde va fi suficient pentru turiștii care vin din țări din Uniunea Europeană”, se arată în decizia semnată de ministrul Sănătății din Italia. Noile reguli se vor aplica începând cu data de 1 februarie 2022.

Italia a ridicat restricțiile privind testarea negativă

Astfel, Italia renunță la o serie de restricții. Cei care vor sosi în regiune din alte țări ale UE nu vor mai trebui să prezinte dovada vaccinării sau a unei recuperări recente alături de un rezultat negativ al testului anti-COVID-19.

De asemenea, va fi eliminată cerința ca pasagerii nevaccinați să stea în carantină timp de cinci zile la sosirea pe teritoriul Italiei, mai prevede decizia citată de thelocal.it.

Hotărârile care au iritat Bruxelles-ul

Ca urmare a creșterii numărului de cazuri de infectare cu varianta Omicron în luna decembrie, Ministerul italian al Sănătății a introdus cerința de prezentare a unor rezultate negative la testele pentru coronavirus pentru toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate, precum și o carantină de cinci zile pentru cei care nu sunt vaccinați – o decizie care a iritat Bruxelles-ul.

Schimbarea regulilor Italiei a fost raportată la câteva ore după o recomandare a Consiliului UE, format din statele membre ale blocului, conform căreia țările ar trebui să își întemeieze regulile de călătorie pe cazuri individuale de boală.

Se schimbă regulile pentru turiști

Acest lucru ar însemna că cei care au certificat verde, document care dovedește vaccinarea, recuperarea din boală sau testarea negativă anti-COVID-19 ar putea călători liber în UE sau în zona Schengen fără a fi nevoie de teste suplimentare sau de carantină.

Această prevedere se referă doar la călătoriile internaționale, și nu la permisele de sănătate interne sau la permisele de vaccinare pe care multe țări din UE, inclusiv Italia, le solicită pentru a avea acces în locuri precum barurile.

Recomandarea intră în vigoare la 1 februarie, dar nu are caracter obligatoriu, astfel încât fiecare țară din UE va putea să impună restricțiile de călătorie pe care le dorește.