Unitatea UE a dispărut: Italia a stârnit furia liderilor de la Bruxelles. „Aceste decizii vor afecta încrederea oamenilor”

Unitatea UE a dispărut: Italia a stârnit furia liderilor de la Bruxelles. „Aceste decizii vor afecta încrederea oamenilor” sursă: PE/ Mario Draghi

„Aceste decizii individuale ale statelor membre vor afecta... încrederea oamenilor că există condiții egale peste tot în Europa”, a reacționat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, după ce Italia a stârnit furia oficialilor de la Bruxelles, printr-o decizie neanunțată.

Premierul Mario Dragi a reușit să îi enerveze pe oficialii din Comisia Europeană. Italia a încălcat o regulă vitală impusă de Bruxelles, chiar înainte de ultimul summit al Consiliului European și s-a ales cu critici din partea tuturor diplomaților blocului comunitar. Comisia Europeană a dezaprobat măsura luată de șefii italieni.

„Coordonarea a fost aruncată pe fereastră”

„Aceste decizii individuale ale statelor membre vor afecta ... încrederea oamenilor că există condiții egale peste tot în Europa”, s-a exprimat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jouvora, într-o conferință de presă de la Bruxelles, comentând atitudinea Italiei care a luat o decizie neanunțată chiar înainte de summitul Consiliului UE de joi.

La întâlnirea de pe 16 decembrie, liderii europeni au trebuit să prezinte un plan comun cu privire la gestionarea pandemiei de coronavirus și stoparea răspândirii bolii COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Discuția de la summitul privind COVID ar fi trebuit să fie despre coordonare, vaccinare și solidaritate. Dar, după ceea ce a făcut Italia, coordonarea a fost aruncată pe fereastră”, s-a exprimat un diplomat citat de Politico.

Decizia luată de Italia a iritat oficialii de la Bruxelles

Cum s-a ajuns în această situație? Italia a prelungit, marți, starea de urgență până pe 31 martie și a decis că toți turiștii din țările UE trebuie să facă un test înainte de plecare, pe fondul preocupărilor legate de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului. Starea de urgență, care a fost introdusă în ianuarie anul trecut, conferă puteri mai mari guvernului central, facilitând oficialilor să ocolească birocrația care sufocă mare parte din procesul decizional în Italia. Aceasta urma să expire la sfârșitul lunii decembrie.

Decizia Ministerului Sănătății de a impune testare pentru persoanele care sosesc din țările Uniunii Europene în perioada 16 decembrie - 31 ianuarie extinde o cerință care era deja în vigoare pentru multe țări din afara UE. Cei care nu au fost vaccinați trebuie, de asemenea, să fie supuși unei carantine de cinci zile la sosirea în teritoriu.

Decizia s-a lovit de dezaprobarea Comisiei Europene, care este în favoarea unor reguli comune pentru a călători în interiorul blocului, bazate pe un așa-numit certificat Green Pass care să dovedească vaccinarea împotriva virusului.

Un oficial al Comisiei a spus, miercuri: „Toate țările sunt obligate să informeze Comisia cu 48 de ore înainte atunci când impun restricții suplimentare. Le-am reamintit autorităților italiene această obligație”.

Nemulțumirile cresc și în rândul patronilor italieni

Operatorii italieni și-au exprimat, de asemenea, dezamăgirea cu privire la decizia luată de premier pe neanunțate. Federația de turism organizat a declarat că regulile mai dure au reprezentat „o nouă lovitură” pentru sectorul greu încercat și a cerut guvernului să ofere „compensații imediate și adecvate”.

Numărul infecțiilor zilnice cu coronavirus din Italia este în continuă creștere. Presiunea asupra spitalelor rămâne mai puțin acută decât în țările învecinate, precum Austria și Germania, unde creșterea numărului de cazuri în așa-numitul al patrulea val al pandemiei a început mai devreme.

Italia a înregistrat 135.178 de decese legate de COVID-19 de la apariția epidemiei în februarie anul trecut, al doilea cel mai mare număr de decese din Europa după Marea Britanie și al nouălea cel mai mare din lume. Țara a raportat 5,28 milioane de cazuri de infectare până în prezent.