Evenimentul ZileiPoliticaInterzicerea sloganului USR-PLUS: „O tâmpenie cruntă”, deși e „populist și mincinos”

Interzicerea sloganului USR-PLUS: „O tâmpenie cruntă”, deși e „populist și mincinos”

Interzicerea sloganului USR-PLUS: „O tâmpenie cruntă”, deși e „populist și mincinos”
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, caracterizează decizia Biroului Electoral Județean (BEJ) Dâmbovița, de a interzice sloganul USR-PLUS, „O României fără hoție”, drept „o tâmpenie cruntă, inacceptabilă”.

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru Daniel Funeriu a comentat această decizie arătând că, desi sloganurile partidelor sunt „populiste și mincinoase”, urmărind un impact emoțional, nu pot fi interzise. Comentariul său vine după ce BEJ Dâmbovița a interzis Alianței USR-PLUS să folosească în județ sloganul „O Românie fără hoție”, pe motiv că ar avea „un pronunțat caracter defăimător.

„Sloganul «O Românie fără hoție» nu face excepție de la regulă. A spus cineva că vrea o Românie cu hoție, sau dăm pumni în ceață, luptându-ne cu năluci? Ca politician nu poți să împiedici hoția, poți doar să o sancționezi mai aspru. Dar, așa cum spuneam, ăsta e rolul unui slogan, al USRPLUSului nu e nici mai breaz nici mai puțin breaz ca al peneleului, care «Construiește România»… Poate, împreună, construiesc fără hoție… În concluzie: Sloganul USRPLUS e și populist și mincinos, ca toate sloganurile, dar a-l interzice e o tâmpenie cruntă, inacceptabilă”, a scris Daniel Funeriu în postarea sa de pe Facebook.

Pe de altă parte, fostul ministru al Educației a precizat că, spre deosebire de slogan, programul politic cu care se prezintă un partid în fața alegătorilor trebuie să conțină informații clare despre obiective, priorități și despre măsurile care trebuie adoptate în vederea atingerii acestora.

„Programele politice nu sunt, sau nu ar trebui să fie, despre CE vrea un partid, ci despre CUM vrea să obțină rezultate și care sunt prioritățile. Sigur că vrem, cu toții, să nu mai fie cancer, să nu mai fie sărăcie, să nu mai fie corupție, să nu mai fie prostie, să fie educație bună, etc etc. Sloganurile, în schimb, sunt mincinoase prin natura lor: nu pot fi decât simplificatoare, generalizante, cu impact emoțional, nu rațional, dar arată, totuși, prioritatea partidului respective”, a mai arătat Daniel Funeriu în postarea pe care a publicat-o.

Decizia BEJ Dâmbovița

Biroul Electoral Județean Dâmbovița a hotărât să interzică folosirea sloganului  „O Românie fără hoție”, al USR – PLUS, pe motiv că are „un pronunțat caracter defăimător”. Din punctul de vedere al BEJ Dâmbovița, acest slogan ar fi de natură să inducă în eroare alegătorii „transmițând indirect ideea că restul competitorilor electorali ar agrea o situație contrară mesajului din slogan, în sensul că aceștia ar favoriza încălcarea legii penale”.

„În plus, utilizarea unui astfel de slogan poate conduce la afectarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinie proprie asupra competitorilor electorali și asupra materialului politic promovat de fiecare dintre aceștia, ceea ce are un potențial serios de a influența modalitatea de exercitare a dreptului de vot și, implicit, rezultatul alegerilor”, se mai arată în hotărârea BEJ.

Decizia a fost adoptată în urma sesizării PSD Dâmbovița care a cerut Biroului Electoral să interzică USR-PLUS să folosească slogane cu caracter discriminatoriu ori mesaje de incitare la ură sau intoleranță.

 


Accesează: