Conflictele din ultimele 11 zile dintre forțele militare israeliene (IDF) și gruparea palestiniană Hamas din Fâșia Gaza au fost soldate cu 244 de morţi. Dintre aceștia, marea majoritate sunt palestinieni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat costul nevoilor sanitare ale palestinienilor din Cisiordania și Fâșia Gaza.

Intervenții medicale urgente. Care este costul acestora

Potrivit presei internaționale, OMS a estimat, pe 20 mai, că intervențiile medicale urgente în cazul Fâșiei Gaza și Cisiordaniei se ridică la suma de șapte milioane de dolari. Anunțul a fost făcut în contextul în care Cabinetul de Securitate israelian a aprobat încetarea atacurilor în Gaza.

Biroul regional al OMS transmite că, în urma demarării unui ”apel de urgenţă”, nevoile în vederea unui ”răspuns de urgenţă complet” se ridică la şapte milioane de dolari în următoarele şase luni. Intervențiile sanitare presupun finanțarea transportului de medicamente și alte materiale medicale în teritoriile palestiniene.

Merkel vrea să interacționeze cu palestinienii „indirect”

Cancelarul german a transmis că ar vrea să aibă „contacte indirecte” cu gruparea palestiniană Hamas. Angela Merkel a declarat că astfel de contacte sunt absolut necesare, în contextul realizării unui armistiţiu între Fâșia Gaza și Israel.

”Nu o putem face în mod direct, însă Hamasul este necesar să fie implicat într-un fel sau altul, pentru că fără Hamas nu există armistiţiu”, a spus Angela Merkel.

Secretar ONU: „Sunt șocat de atacurile Israelului”

ONU a anunțat, joi, faptul că, săptămâna viitoare, Consiliul Drepturilor Omului se va reuni într-o sesiune extraordinară, în cadrul căreia se va discuta pe tema intensificării conflictelor dintre gruparea Hamas și Israel. Ședința a fost organizată la cererea Pakistanului, în calitate de coordinator al Organizaţiei Cooperării Islamice şi a autorităţilor palestiniene, scrie presa internațională.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat, în Adunarea Generală a ONU ce a avut loc pe 20 mai, că violențele israeliano-palestiniene trebuie să înceteze imediat.

”Confruntările trebuie să înceteze imediat. Sunt profund şocat de bombardamentele aeriene continue ale Forţelor de apărare israeliene (IDF) în (Fâşia) Gaza”, s-a exprimat secretarul general al ONU.

”Continuarea tirurilor oarbe de proiectile de către Hamas şi alte grupări militante către centre populate în Israel este, de asemenea, inacceptabilă”, a denunţat Guterres, potrivit news.ro.