Evenimentul Zilei > International > Operaţiunea Himera, dezlănţuită de Interpol
Operaţiunea Himera, dezlănţuită de Interpol

Operaţiunea Himera, dezlănţuită de Interpol

Peste 460 de milioane de dolari şi sute de arme au fost confiscate în cursul unei operaţiuni internaţionale de luptă împotriva contrabandei, a informat marţi Interpol.

"Această operaţiune a sustras milioane de dolari şi sute de arme din mâinile crimei organizate şi grupărilor potenţial teroriste", a afirmat secretarul general al Interpol, Jurgen Stock. Sumele de bani urmau să fie trimise în special în "zone de conflict"

Numită "Himera", operaţiunea, care a implicat 70 de ţări şi a fost derulată între 19 septembrie şi 17 octombrie, a vizat traficul de arme de calibru mic şi de titluri negociabile la purtător (cecuri, cecuri de călătorie, obligaţiuni la purtător), a explicat organizaţia internaţională a poliţiei criminale cu sediul la Lyon (Franţa).

Din cele 460 de milioane de dolari (422,4 milioane de euro) recuperaţi în sume cash şi titluri la purtător, 450 de milioane (413 milioane euro) au fost confiscate de către vameşii de la Toluca, în Mexic.

Aproximativ 300 de arme uşoare şi de mici dimensiuni, provenite din traficul ilicit, au fost, de asemenea, confiscate în cursul a 229 de percheziţii în cadrul operaţiunii "Himera", în "zone cheie de frontieră" din ţări participante care nu au fost citate.

Operaţiunea "Himera" va intra în faza a doua, tot în coordonare cu Organizaţia Mondială a Vămilor (WCO), vizând să exploateze rezultatele confiscărilor cu scopul de a-i neutraliza pe organizatorii acestui trafic, potrivit Interpol.