Evenimentul ZileiInternationalInteresul Turciei pentru problema ucraineană are propriul preț

Interesul Turciei pentru problema ucraineană are propriul preț

Interesul Turciei pentru problema ucraineană are propriul preț
Cum a revenit criza de încredere în legăturile Moscovei cu Ankara

NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia), 20 aprilie 2021 – Turcia a prezentat administrației președintelui Joseph Biden propria „foaie de parcurs” neoficială, referitoare la dezvoltarea legăturilor bilaterale, a anunțat ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu. Acesta a explicat că documentul ar putea rezolva problemele privind compatibilitatea sistemelor de rachetă antiaeriene rusești S-400, statutul formațiunilor kurde care operează în nordul Siriei și disputele teritoriale din estul Mediteranei, în care Occidentul și-a arătat bunăvoința față de Grecia și Cipru. Numărul extrem de mare ale acestor zone problematice a devenit în ultimul an cauza acestor frecvente conflicte diplomatice dintre cei doi aliați pe linie NATO și le-a oferit scepticilor ocazia să afirme că Turcia poate optimiza într-o oarecare măsură contactele cu Statele Unite. Cu toate acestea, intenția Ankarei de a discuta cu Washingtonul despre o nouă „foaie de parcurs” și gesturile pe care le-a făcut în această lună în cadrul dosarului ucrainean este posibil să arate exact contrariul.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat în prima jumătate a lunii aprilie că la convorbirile avute la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat hotărârea Ankarei de a nu recunoaște „anexarea Crimeii”. În paralel cu acest lucru a devenit cunoscută utilizarea aparatelor de zbor de șoc fără pilot de producție turcească, Bayraktar TB2, pe cerul deasupra Donbasului. Partea ucraineană a achiziționat aceste drone în urmă cu doi ani și le-a testat, iar în octombrie 2020, directorul general al „Ukrspețeksport”, Vadim Nozdrya, a anunțat interesul țării sale de a fabrica împreună aparate  Bayraktar TB2 pe teritoriul Ucrainei, precum și disponibilitatea sa de a cumpăra 48 de astfel de aparate de zbor fără pilot de fabricație mixtă. Ținându-se cont de revenirea dosarului ucrainean pe agenda internațională, nu s-a putut ca aceste acțiuni să nu fie interpretate ca o activizare a Ankarei în perimetrul frontierelor rusești. În acest sens, Moscova a fost forțată să ridice semnificativ tonul în discuția cu partenerii turci.

„Tuturor țărilor responsabile cu care comunicăm (Turcia este una dintre ele) le recomandăm insistent să analizeze situația, veșnicele declarații militante ale regimului de la Kiev. Le avertizăm să nu alimenteze aceste sentimente militariste”, a arătat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Faptul că această declarație a fost făcută în timpul vizitei pe care șeful diplomației ruse a făcut-o în Egipt îi conferă acesteia o nuanță specială. Republica Arabă este și în prezent unul dintre cei mai proeminenți rivali regionali ai Turciei, în ciuda tuturor inițiativelor de conciliere ale acesteia din urmă. Potrivit unei surse diplomatice anonime a publicației „Türkiye”, partea turcă a încercat să pareze declarațiile ministrului rus și a afirmat batjocoritor că este gata să-și vândă armamentul, inclusiv aparatele de zbor de șoc fără pilot, tuturor statelor interesate, inclusiv Rusiei, fără a face diferența între clienți.

O astfel de conversație cu partenerul său tactic a costat Ankara fluxul turistic. În ciuda faptului că partea rusă dă asigurări că în hotărârea privind  restricționarea zborurilor de pasageri cu Turcia în perioada 15 aprilie – 1 iunie nu există niciun substrat politic, argumentând-o prin creșterea numărului persoanelor infectate cu COVID-19, scăderea temporară a numărului de zboruri a părut drept o măsură de influență. Presa de opoziție din Turcia se așteaptă ca în viitorul apropiat Kremlinul nu va face decât să sporească presiunea economică asupra lui Erdoğan care, probabil, a considerat că reverențele în direcția Kievului vor ajuta țara să-și reia legăturile cu partenerii NATO, care sunt îngrijorați de situația de pe flancul de est. Acest lucru nu s-a putut face cu delicatețe: prețul a fost noua criză de încredere apărută în relațiile dintre Rusia și Turcia. Pentru Erdoğan problema este dacă câștigul diplomatic din activizarea, în ceea ce privește Ucraina, a tuturor costurile pe care Ankara le-a suportat sau poate le suportă încă din cauza acestei campanii. (Rador)

 


Accesează: