Inteligența artificială, pericol pentru omenire. Avertismentul cercetătorilor OpenAI

Inteligența artificială, pericol pentru omenire. Avertismentul cercetătorilor OpenAI Sursa Foto: Pixabay

Mai mulți cercetători de la OpenAI au avertizat consiliul de administrației al companiei cu privire la o descoperire importantă în domeniul inteligenței artificiale. Această descoperire ar putea amenința omenirea.

Compania OpenAI a anunțat că a ajuns la un acord pentru ca Sam Altman să revină în funcția de director general. Acesta a fost demis în urmă cu câteva zile. Au apărut noi informații cu privire la o descoperire care ar schimba complet inteligența artificială.

Inteligența artificială, noi controverse

Scrisoarea și algoritmul de inteligență artificială au fost factori cheie înainte de înlăturarea de către consiliul de administrație a lui Altman.  Acordul „de principiu" care a determinat revenirea sa implică instalarea unui nou consiliu de administrație. Aceasta vine după ce Altman a fost concediat vineri, declanșând o scrisoare deschisă din partea personalului care a amenințat că va demisiona dacă nu va fi repus în funcție.

Peste 700 de angajați au amenințat că vor demisiona și se vor alătura susținătorului Microsoft (MSFT.O) în semn de solidaritate cu liderul lor concediat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul CEO a fost demis în urmă cu câteva zile

Scrisoarea a cumulat nemulțumirile angajaților adunate în timp

Se pare că scrisoarea a fost un factor dintr-o listă mai lungă de nemulțumiri. Aceste nemulțumiri au dus la concedierea lui Altman. Printre acestea se numără preocupările legate de comercializarea progreselor înainte de a înțelege consecințele. Până în acest moment, redacțiile nu au reușit să consulte scrisoarea respectivă. Cel care a scris scrisoarea nu răspunde la solicitările Reuters de a comenta situația.

Consiliul de administraţie i-a reproşat că nu a fost întotdeauna „direct" cu acesta:

„Plecarea domnului Altman vine în urma unui proces de analiză a consiliului. Acesta a ajuns la concluzia că el nu a fost întotdeauna direct în comunicarea sa cu consiliul. A împiedicat capacitatea de a-şi îndeplini responsabilităţile", se arăta în comunicat.

Compania OpenAI a refuzat să răspundă întrebărilor Reuters

Compania a recunoscut într-un mesaj intern adresat personalului un proiect numit Q*. De asemenea, a recunoscut și o scrisoare adresată consiliului înainte de evenimentele din weekend.

Un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat că mesajul, trimis de Mira Murati, un director cu vechime, a alertat personalul cu privire la anumite articole din presă, fără a comenta acuratețea acestora.

Unii dintre cei de la OpenAI cred că Q* (pronunțat Q-Star) ar putea fi o descoperire în căutarea de către startup a ceea ce este cunoscut sub numele de inteligență generală artificială (AGI), a declarat una dintre persoane pentru Reuters. OpenAI definește AGI ca fiind sisteme autonome care depășesc oamenii în majoritatea sarcinilor valoroase din punct de vedere economic.

Noul model a fost capabil să rezolve anumite probleme matematice. Cu toate că efectua doar calcule matematice la nivelul elevilor de școală primară, faptul că a reușit astfel de teste i-a făcut pe cercetători să fie foarte optimiști cu privire la viitorul succes al Q*.