Evenimentul Zilei > Actualitate > Întâlnire de gradul zero pe frontul de est. „Terminator” Putin, invitat de Zelenski pe teren minat
Întâlnire de gradul zero pe frontul de est. „Terminator” Putin, invitat de Zelenski pe teren minat

Întâlnire de gradul zero pe frontul de est. „Terminator” Putin, invitat de Zelenski pe teren minat

Tensiunile cresc vizibil în zona de conflict din estul Ucrainei. Războiul începe să devină o posibilitate reală, avertizează președintele ucrainean.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat marţi pe omologul său rus, Vladimir Putin, să se întâlnească în zona conflictului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Obiectivul reuniunii la nivel înalt este cel de a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări,transmite CNN.

Zelenski: „Milioane de vieţi sunt în joc. E un război real”

„Am făcut o propunere de a ne întâlni la linia de contact șpentru a vedea și a a înțelege situația cu cât mai multă acuratețel. Ce pot să înțeleg? Eu merg acolo în fiecare luni. Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean, unde războiul continuă!”, a spus Volodimir Zelenski într-un discurs adresat naţiunii.

„Milioane de vieţi” sunt în joc în cazul unui conflict între Ucraina şi Rusia, a avertizat marţi preşedintele ucrainean, adresându-i-se explicit liderului de la Kremlin.

„Preşedintele rus a spus cândva: dacă o luptă este inevitabilă, trebuie să ataci primul. Dar, în opinia mea, fiecare lider trebuie să înţeleagă că o luptă nu poate fi inevitabilă atunci când este vorba despre un război real şi milioane de vieţi”, a adăugat Volodimir Zelenski în discursul său.

Acesta a făcut un apel la cetățeni să se unească în fața amenințării militare rusești. „Ucraina și Rusia, în ciuda trecutului lor  comun, privesc la viitor în mod diferit. Eu sunt eu. Voi sunteți voi. Dar asta nu e în mod necesar o problemă, e o oportunitate. Cel puțin o oportunitate, căci este prea târziu să stopezi matematica mortală a viitoarelor pierderi militare”, a punctat președintele.

Cea mai mare ofensivă armată rusă din 2014 încoace

Peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată, a anunţat luni şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE).

„Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată. Este îngrijorător”, a declarat Borrell după încheierea reuniunii CAE, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii.

Potrivit experților militari, este cea mai importantă mobilizare a trupelor rusești din 2014 încoace, când Rusia a invadat Ucraina, ocupând peninsula Crimeea.

Sursa: CNN

Citește și Propaganda rusă a pornit războiul hibrid. ”O baie de sânge” este inevitabilă la Marea Neagră