Evenimentul Zilei > International > Ucraina solicită să fie primită de urgență în NATO și UE. Zelenski face apel la Macron
Ucraina solicită să fie primită de urgență în NATO și UE. Zelenski face apel la Macron

Ucraina solicită să fie primită de urgență în NATO și UE. Zelenski face apel la Macron

Ucraina solicită accelerarea procedurilor de aderare la Uniunea Europeană și NATO, în contextul desfășurării de trupe rusești la granițele sale.

Ucraina solicită grăbirea procedurilor de aderare la NATO și la Uniunea Europeană. Cererea vine în contextul concentrării de importante efective militare rusești la granița sa.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, reclamă aderarea ţării sale la NATO şi UE în faţa ameninţării ruse. El îi îndeamnă pe liderii europeni, în frunte cu președintele francez, Emmanuel Macron să treacă de la vorbe la acţiuni. Volodimir Zelenski va fi primit la Paris de președintele Macron.

„Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare a UE şi NATO”, a declarat liderul ucrainean.

Acesta urmează să aibă o întrevedere, în cursul zilei de vineri, cu Emmanuel Macron. De asemenea, Volodimir Zelenski va discuta prin sistem videoconferinţă cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit unui interviu acordat cotidianului francez Le Figaro și care a fost publicat pe site-ul publicației.

„A sosit timpul să mărim viteza, să fim invitaţi să aderăm la UE şi NATO”, a mai spus președintele ucrainean, denunțând o „agresiune violentă” a Rusiei împotriva ţării sale.

Ucraina cere grăbirea procedurilor de aderare la UE

De mai multe săptămâni, ciocnirile s-au înmulţit între trupele miltiare de la Kiev şi separatiştii proruşi din Donbas, regiunea din estul Ucrainei. În acest timp, zeci de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în apropierea granițelor. Ucraina se teme că Moscova încearcă să o forţeze să comită o eroare, ca să justifice, astfel, o operațiune militară împotriva sa. Pe de altă parte, Kremlinul susţine că „nu ameninţă pe nimeni” şi denunţă „provocările” ucrainene şi activităţile „ameninţătoare” ale NATO în regiune.

Din acest motiv, Volodimir Zelenski a lansat un apel, în special către omologul său francez, care se prezintă ca un campion al Uniunii Europene.

„Dacă UE şi Emmanuel Macron ne consideră cu adevărat un membru al familiei europene, trebuie să acţioneze în consecinţă. Este timpul să nu mai vorbim şi să luăm decizii”, a subliniat el.

Preşedintele ucrainean a deplâns, de asemenea, faptul că Macron întreține relații mai bune cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, decât cu el.

„Mai ales în acest moment, când Ucraina are nevoie într-adevăr de sprijin european”, a insistat Zelenski.